Razlike između izmjena na stranici "Operacija Trio"

Dodana 242 bajta ,  prije 8 godina
nema sažetka uređivanja
m/м
*'''Trio III''' – uništenje partizana na Ozren planini.
 
Trio I počeo je prije nego što je planirana, kada je [[Crna legija]] bila u teškom sukobu sa [[četnici]]ma kod [[Drinjača|Drinjače]] na [[Drina|Drini]]. Partizani su bili zbunjeni i povukli su se na jug, u talijansku okupacijsku zonu, što je poremetilo operaciju. [[Talijani]] nisu bili u stanju dostaviti svoje trupe na dan kada je bilo planirano, pa je njemački general Bader, vrhovni zapovjednik u Vojnoj upravi Srbija, tražio dopust da otkaže cjelokupnu operaciju, što mu je odobreno. Hrvatsko-njemačke jedinice su u međuvremenu pomogle Crnu legiju i odbacili četnike, čisteći tako Drinu od četnika do [[25. travnja]]. TalijanskaCrna divizija "Pusteria" ponašala se kao obrambeni zid na južnom dijelu obuhvata operacije. Ova operacija,legija zajednopod skomandom [[OperacijaJure FočaFrancetić|OperacijomJure FočomFrancetića]] (koja je sljedila)izvršila bilamasovne jezločine jednanad odsrpskim najvećih na prostoru NDHcivilima i Jugoslavije,zarobljenim ačetnicima prestalau je 14. lipnja. Najžešće borbe bile suselu [[25.Stari travnjaBrod]] una [[Crna GoraDrina|Crnoj GoriDrini]], [[Sandžak]]u i [[Hercegovina|Hercegovini]] između partizana i Talijana (Operacija Foča).
 
Talijanska divizija "Pusteria" ponašala se kao obrambeni zid na južnom dijelu obuhvata operacije. Ova operacija, zajedno s [[Operacija Foča|Operacijom Fočom]] (koja je sljedila) bila je jedna od najvećih na prostoru NDH i Jugoslavije, a prestala je 14. lipnja. Najžešće borbe bile su [[25. travnja]] u [[Crna Gora|Crnoj Gori]], [[Sandžak]]u i [[Hercegovina|Hercegovini]] između partizana i Talijana (Operacija Foča).
 
'''Gubici''': Nijemci su imali 4 mrtva i 11 ranjenih, Hrvati 9 mrtvih i 11 ranjenih, Talijani 3 mrtva i 1 ranjeni, a partizani 80 mrtvih i 786 zarobljenih. Ovi podatci obuhvaćaju samo razdoblje od 8. travnja do 25. travnja, i nisu ubrojani gubici partizana i Talijana u operaciji Foča.
[[Kategorija:Borbe između JVUO i snaga NDH‎]]
[[Kategorija:Borbe između JVUO i Nemaca]]
[[Kategorija:Ustaški zločini u Drugom svetskom ratu]]
 
[[bg:Трета офанзива срещу Титовите партизани]]