Bela garda (Slovenija) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Mladifilozof premjesti stranicu Bela Garda (Slovenija) na Bela garda (Slovenija)
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''SlovenskaProstovoljna Belaprotikomunistična Gardamilica''' bila je bila [[paravojska|paravojna]] kolaboracijska [[postrojba]] pod talijanskom upravom. OsnovanaKolokvijalno jese kaonazivala dio'''Bela anti-komunističkih dragovoljnih postrojba ([[MVAC]]) u [[Ljubljana|Ljubljanskoj Provinciji]] 6Garda'''. kolovoza [[1942]].
 
Osnovana je 6. kolovoza [[1942]] sa zadatkom borbe protiv [[partizan]]a, kao dio [[Milizia Volontaria Anti Comunista]] u [[Ljubljana|Ljubljanskoj Provinciji]]. U lipnju [[1943]] jedinice MVAC su u Sloveniji brojale 6.134 boraca.
Nakon kapitulacije Italije, većina članova MVAC je posezala za dvorac [[Turjak]], gdje su namijeravali pričakati savezničko slijetanje. Međutim slovenski [[Partizani]] su ih vojno porazili.
 
Nakon kapitulacije Italije, većina članova MVAC je posezala za dvorac [[Turjak]], gdje su namijeravali pričakati savezničko slijetanje. Međutim slovenski [[Partizani]] su ih vojno porazili. Tijekom Drugog svjetskog rata poginulo je u borbi s 813 boraca, najveći dio (414) u bitci za [[Turjak]]. ZakonNakon predaje pripadnici odvedeni su u [[Kočevski Rog]].
 
Nacistička Njemačka je nakon kapitulacije Italije okupirala bivšu Ljubljansku provincijiu potakla je organiziranje [[Slovensko domobranstvo|Slovenskog domobranstva]] na čelom s [[Leon Rupnik|Leonom Rupnikom]].
 
U lipnju [[1943]] jedinice MVAC su u Sloveniji brojale 6.134 boraca.
 
== Vanjske poveznice ==