Pivnice – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m swap
Nema sažetka izmjene
Red 27:
Krajem 18. veka se u selo naseljavaju Slovaci iz nekoliko sela sa teritorije današnje Mađarske i to iz okoline [[Vesprem]]a (iz mesta Šerne i Šura) i iz okoline [[Sekešfehervaroš]]a (iz mesta Tardaša, Baračke, Velega i Đurova). U ta mesta su se pivnički Slovaci doselili u prvoj polovini 18. veka sa teritorije današnje [[Slovačka|Slovačke]] i to iz okoline Mijave, Modre, Vrbove i Stare Ture. Kasnije se u Pivnice doseljava i nekoliko slovačkih porodica iz Nađlaka (Rumunija). U 19. veku u Pivnice se doseljavaju i [[Nemci]], [[Cincari]], [[Mađari]], [[Jevreji]] i [[Romi]].
 
Najbrojnije srpske porodice u Pivnicama su Crnjanski, Stankov, Lazarov, Mirković, Sremac, Keravica, Doroški,Beljanski a najbrojnije slovačke porodice su Činčurak, Imrek, Pap, Nađ, Tot, Belanji, Čobrda, Herček i dr.
 
Sadašnji pravoslavni hram je sagrađen [[1746]]. godine, a istorijski podaci govore da je prvi poznati pravoslavni hram sagrađen na kraju 17. veka. Srpska škola se pominje 1754. godine kao škola koja je već postojala, što govori da je škola osnovana znatno ranije, i od tada pa sve do danas u Pivnicama u kontinuitetu se odvija nastava na srpskom jeziku, a o velikom broju Srba koji su živeli u Pivnicama govori podatak da je u tom periodu u Pivnicama bilo čak 6 pravoslavnih sveštenika i jedan đakon. Vremenom se broj Srba u Pivnicama smanjivao iseljavanjem u druga mesta ([[Bačka Palanka]], [[Novi Sad]], [[Sombor]], [[Odžaci]], [[Kula]], [[Vrbas]], [[Šajkaška|Šajkašku]], [[Srem]]). Takođe, [[1757]], deo Srba iz Pivnica se odselio u Banat, tačnije u Beodru (deo [[Novo Miloševo|Novog Miloševa]]) predvođeni pravoslavnim sveštenikom Dimitrijem.