Zaharije Ostojić – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
preuzeto sa sr wiki
(nema razlike)

Verzija na datum 30 juli 2012 u 23:29

Zaharije Ostojić-Zare (1907, Gluhi Do kod Baras - Jasenovac, april 1945) je bio četnički pukovnik.

Zaharije Ostojić

Zaharije Ostojić
Zaharije Ostojić

Lični podaci
Datum rođenja 1907.
Mesto rođenja Gluhi Do, Kneževina Crna Gora
Datum smrti 1945.
Mesto smrti Logor Stara Gradiška, NDH
Vojska Jugoslovenska vojska, Jugoslovenska Vojska u Otadžbini
Najviši čin major
Bitke i ratovi Drugi svetski rat

Biografija

Pre rata generalštabni vazduhoplovni major kraljevskog vazduhoplovstva (pilot).

Učesnik puča od 27. marta 1941. kao bliski saradnik generala Borivoja Mirkovića. Zajedno sa majorom Mirkom Lalatovićem sproveo kneza Pavla posle vojnog puča u Grčku.

U Jugoslaviji je došao opet kao član jugoslovensko-britansko obaveštajne grupe koja se 21. septembra 1941. iz podmornice iskrcala u blizini Petrovca na moru. Po dolasku u štab Draže Mihailovića postao načelnik Operativnog odseka, a od kraja 1942. komandant Istaknutog dela Vrhovne Komande (IDVK) JVu0.

U saradnji sa okupatorima, rukovodio je svim većim četničkim operacijama protiv snaga NOV i POJ-a u proleće i leto 1942. u Crnoj Gori, na Neretvi 1943. i na Limu početkom 1944.

Oktobra 1944. došao u sukob sa Dražom Mihailovićem, okrivljujući ga za neuspeh i slom četničke organizacije i na vojnom i na političkom planu. U prvoj polovini marta 1945. definitivno napustio generala Mihailovića

10 marta 1945. krenuo sa delom potčinjenih jedinica zajedno sa pukovnikom Mirkom Lalatovićem, potpukovnikom Pavlom Đurišićem, potpukovnikom Petrom Baćevićem i književnikom Dragišom Vasićemu suret zapadnih saveznika preko teritorije NDH. Posle opkoljavanja i uništenja njegove grupe kod Lijevče Polja, blizu Banja Luke, zarobljen i odveden u Jasenovac gde je oko 20. aprila 1945. ubijen zajedno sa potpukovnikom Lalatovićem i potpukovnikom Đurišićem.