Pokrštavanje Bugara – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m uklonjena kategorija Istorija Bugarske u srednjem veku; dodana kategorija Istorija Bugarske pomoću gadgeta HotCat
Nema sažetka izmjene
Red 7:
[[Hristijanizacija]] je za Bugarsku značila veliki napredak ne samo u kulturnom razvitku već i u procesu slovenizacije zemalja, a prema tome i političkog i etničkog ujedinjenja. Opoziciju bugarskih velikaša, koji su ustali u odbranu svog povlašćenog položaja vezanog za staru religiju i etničku podvojenost, Boris - Mihailo je ugušio pogubivši 52 [[boljar]]a. Međutim i pored svih prednosti koje je pokrštavanje imalo za kulturni razvitak i unutrašnje ujedinjenje Bugarske, Boris-Mihailo je bio razočaran. Vizantija je išla za tim da stavi bugarsku crkvu pod upravu grčkog sveštenstva i da je potčini carigradskoj patrijaršiji. Bugarski knez želeo je, naprotiv, da njegova mlada crkva dobije potpunu samostalnost pod upravom vlastitog patrijarha. I pošto su njegove želje ostale nezadovoljene, on je okrenuo leća Vizantiji i obratio se papi. Za [[Papa Nikola I|papu Nikolu I]] ovo je bila jedinstvena prilika da odvoji Bugarsku od [[Carigrad]]a i da je dovede pod rimsku jurisdikciju. On je poslao u Bugarsku svoje [[legat]]e, i izgledalo je da će bugarska potpuno podleći rimskom uticaju. [[Vizantija]] je posmatrala kako joj susedna slovenska zemlja izmiče. Tada je sukob između [[Rim]]a i [[Carigrad]]a dostigao vrhunac. Kao protivnik Rima, [[Fotije]] je postao branilac ne samo nezavisnosti vizantijske crkve nego i životnih interesa vizantijske države. [[Cezar Varda]] i car [[Mihailo III]] su bili uz njega. Car je uputio papi pismo puno ponosa i samopouzdanja i tražio je opozivanje papske presude protiv Fotija a [[patrijarh]] je otišao još dalje i prebacio je rimskoj crkvi zablude u pitanjima liturgike i crkvene discipline pre svega pobijao je zapadnu nauku o proishođenju Svetoga Duha od Oca i Sina. U leto [[867.]] godine na saboru pod carevim predsedništvom bačena je anatema na papu Nikolu I, rimska nauka o filiokve osuđena kao jeretička, a mešanje Rima u pitanja vizantijske crkve proglašeno nezakonitim.
 
== LiteraturaPovezano ==
* Gjuzelev, V., (1988) Medieval Bulgaria, Byzantine Empire, Black Sea, Venice, Genoa (Centre culturel du monde byzantin). Published by Verlag Baier.
 
== Vidi još ==
* [[Pokrštavanje Slovena]]
* [[Ohridska arhiepiskopija]]
 
== Spoljašnje vezeLiteratura ==
{{Commonscat|Christianization of Bulgaria}}
* Gjuzelev, V., (1988) Medieval Bulgaria, Byzantine Empire, Black Sea, Venice, Genoa (Centre culturel du monde byzantin). Published by Verlag Baier.
 
[[Kategorija:Pokrštavanje Slavena|Bugari]]
[[Kategorija:Istorija Bugarske]]
[[Kategorija:Bugari]]