Gojazni feminizam – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: {{Feminizam}} '''Gojazni feminizam''' (engleski: ''Fat feminism'') ili '''gojazno-pozitivni feminizam''' (engleski: ''fat-positive feminism'') je struja koja se javila unutar...
 
Nema sažetka izmjene
Red 5:
Zagovornici gojaznog feminizma tvrde da su žene genetski predodređene da imaju više tkiva od muškaraca, te samim time sklonije gojaznosti, a time i diskriminaciji na osnovu tjelesne mase. Također se navodi da se gojaznost češće javlja kod žena koje pripadaju manjinskim grupama, odnosno siromašnijim ženama, pa se tako preko diskriminacije na osnovu tjelesne mase nastavlja spolna, rasna i klasna diskriminacija u društvu.
 
Čest predmet napada zagovornika gojaznog feminizma jest tzv. "ideal" ženske figure koga agresivno promoviraju masovni mediji, a pogotovo modna industrija sa [[supermodel]]ima koji imaju 23 % manje tjelesne mase od prosječne žene, a čiju figuru ima samo 5 % ženske populacije. <ref>[http://www.sirc.org/publik/mirror.html Mirror, mirror - A summary of research findings on body image]</ref> Takav nerealni ideal je razlog zbog 95 % svih dijeta propada, odnosno razvijaju se poremećaju kao [[anoreksija]] i [[bulimija]], često sa smrtnim posljedicama.
 
==V. također==