Rodni feminizam – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: {{Feminizam}} '''Rodni feminizam''' (engleski ''Gender feminism'') je izraz kojim se označavaju struje feminizma koje nastoje u potpunosti eliminrati [[rodne uloge...
(nema razlike)

Verzija na datum 19 august 2007 u 21:37

Feminizam

Koncepti
Pokret  Teorija
Filmska teorija  Ekonomija
Feministička seksologija
Ženska prava
Profeminizam
Antifeminizam


Historija
Ženska historija
Feministička historija
Historija feminizma


Pravo glasa
Žensko pravo glasa
Kronologija  Sufražetkinja
Novi Zeland  U.K.  SAD


Valovi feminizma
Prvi  Drugi  Treći


Pod-tipovi


Prema državi ili regiji


Popis
Feministkinje  Literatura
Teme

 p  r  u 

Rodni feminizam (engleski Gender feminism) je izraz kojim se označavaju struje feminizma koje nastoje u potpunosti eliminrati rodne uloge u suvremenom društvu. Nešto šire značenje pojma se koristi za feminističke pokrete i pojedince koji se zalažu da društvo, odnosno država preferiraju žene u odnosu na muškarce u oblastima kao što su bračno nasilje, skrbništvo nad djecom, seksualno uznemiravanje, razvoj i plaće.

Izraz rodni feminizam je godine 1994. prvi put primijenila američka autorica Christina Hoff Sommers u svom djelu Who Stole Feminism?: How Women Have Betrayed Women kako bi opisala struju feminizma koja dominira američkim feminističkim pokretom, odnosno univerzitetima. Po njenom mišljenju ta je struja ginocentrična i mizandrična, žene svodi kao bespomoćne žrtve, te je odgovorna za brojne negativne stereotipove koji su se o feminizmu općenito stvorili u široj javnosti.

Hoff Sommers je kao suprotnost rodnom feminizmu navela tzv. feminizam pravičnosti koji bi svoj cilj trebao ograničiti na pravnu i političku jednakost.