Razlike između izmjena na stranici "Ustaše"

Obrisano 29 bajtova ,  prije 8 godina
m/м
Nakon toga, krajem avgusta [[1934|1934.]] godine, na poziv [[Ante Pavelić|Anta Pavelića]], vođa VMRO-a [[Vančo Mihajlov]] je doputovao u [[Rim]] kako bi se dogovorili detalje oko izvršenja atentata na kralja Aleksandra. Odlučeno je da se atentat izvrši u Francuskoj jer se već znao program Aleksandrove predstojeće posete. Vođa hrvatskih ustaša Pavelić izdaje dekleraciju kojom osuđuje kralja Aleksandra na smrt, a po ustaškim logorima počinju intezivne pripreme za atentat. Najveće pripreme vršene su u logoru Janka Pusta i Nađ Kanjiža, gde ustaše za izvršenje atentata obučava profesionalni atentator VMRO-a, Vladimir Gergijev Kerin, zvani [[Vlado Černozemski]]. Nakon obuke između 15 najuspešnijih terorista, izbrana su trojica atentatora: [[Mijo Kralj]], [[Ivan Rajić]] i [[Zvonimir Pospišil]]. Četvrtog atentatora Černozemskog, Pavelić je odabrao na predlog Mihajlova.
[[Datoteka:Atentat u Marseju.jpg|mini|desno|Trenutak kada atentator Vlado Černozemski skače na kola i ubija [[Aleksandar I Karađorđević|kralja Aleksandra]].]]
Kralj, Pospišil i Rajić su dobili lažne pasoše od mađarske obaveštajne službe.{{činjenica|date=09. 2009.}} Njih trojica su, po nalogu Ante Pavelića, došli u [[Cirih]] gde su ih čekali [[Eugen Kvaternik]] i Černozemski, koji su došli iz Italije. Grupa koju predvodi Kvaternik prešla je u Francusku, gde su se prijavili pod čehoslovačkim dokumentima. 8. oktobra su svi pošli za Marsej, gde im je Kvaternik dao plan grada i pokazao mesto odakle bi pucali na kralja. [[9. oktobar|9. oktobra]] [[1934]]. ustaše sa [[Unutrašnja makedonska revolucionarna organizacija|VMRO]] ubijaju kralja Aleksandra u [[Marselj|Marsej]]u, prilikom njegove zvanične posete [[Francuska|Francuskoj]]. Atentator, [[Vlado Černozemski]], pripadnik [[Unutrašnja makedonska revolucionarna organizacija|Unutrašnje makedonske revolucionarne organizacije]], usmrtio je kralja Aleksandra sa četiri metka, a jednim je lakše ranio francuskog ministra inostranih poslova [[Luj Bartu|Luja Bartua]], koji je usled neadekvatne medicinske pomoći iskrvario i umro.<ref>[http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=16&status=jedna&datum=2008-06-03&feljton=4188 Večernje novosti - Atentat u Marselju 1934.]</ref> Atentat je uspeo prvenstveno zbog nedovoljne oružane zaštite kralja i neodgovornosti francuske policije. Veruje se da je Paveliću uspelo podmititi neke od visokih činovnika Surete General. Policijski prefekt Marseja će nakon atentata podneti ostavku. Jugoslavija će pokrenuti postupak pred Ligom naroda povodom atentata iznoseći dokaze o italijanskoj i mađarskoj zaveri protiv njenog suvereniteta. O italijanskoj odgovornosti se nije raspravljalo u Ligi naroda, a Italija će odbiti da izruči Kvaternika i Pavelića Jugoslaviji ili Francuskoj: Glavni teret odgovornosti će podneti Mađarska.<ref>Present Whereabouts and Past Background of Ante Pavelic, Croat Quisling Headquarters Counter Intelligence Corps Allied Forces Headquarters, APO 512 30 January 1947 </ref>.
 
Posle atentata u Marseju biće onemogućen rad ustaša u potpunosti, a veći deo ustaša u Italiji, Nemačkoj i Mađarskoj će biti pohvatan i pohapšen. U Italiji će ustaše biti internirane na Lipare gde su mnogi od njih umrli. Janka Pustu je bila zaposela mađarska policija i izvršila pretres i hapšenja. Iz Nemačke će ustaše pobeći u Švajcarsku, Belgiju, Francusku i Englesku<ref>Bogdan Krizman: Ustaše i Treći Reich, Globus, 1983 str. 410</ref>.