Mary Wollstonecraft Shelley – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
SieBot (razgovor | doprinos)
m robot Mijenja: sv:Mary Shelley
dodatak s bosanske Wikipedije
Red 1:
[[image:MaryShelley.jpg.jpeg|thumb|Mary Shelley]]
'''Mary Wollstonecraft Shelley''' ([[30.8.]] [[1797]]. - [[1.2.]] [[1851]].) je engleska književnica poznata po romanu ''Frankenstein ili moderni Prometej'' koji se smatra prvim djelom iz žanra [[Znanstvena fantastika|naučne fantastike]]. Mary Shelley je poznata i po braku s romantičnim pjesnikom Percyjem Byssheom Shelleyem. Poznata je i po tome što je bila gorljiva vegetarijanka.
 
'''Mary Wollstonecraft Shelley''' (rođena [[30. august]] [[1797]] u [[London]]u; umrla [[1. februar|1. februara]] [[1851]]. u [[London]]u) je bila značajna engleska [[autorica]] ranog [[19. vijek|19. vijeka]].
 
Mary Wollstonecraft je bila kćerka britanskog autora i filozofa [[William Godwin]] i u to vrijeme poznate feministkinje [[Mary Wollstonecraft]]. Majka joj je umrla 11 dana poslije njenog rođenja. Njen otac se [[1801]]. vjenčao sa Mary Jane Clairmont, udovicom sa dvoje djece. Sa deset godina Mary je napisala svoju prvu knjigu, jednu ličnu veziju stare dječije knjige ''Mounseer Nongtongpaw''.
U svojoj 16. godini upoznala je [[Percy Bysshe Shelley]], sa kojim se tri godine poslije, nakon smrti njegove žene, vjenčala. Mary Shelly je imala troje djece od kojih su dvoje vrlo rano umrli.
 
Mary i Percy su [[1816]]te, u takozvanoj [[Godina bez ljeta|godini bez ljeta]], zajedno sa prijateljem [[Lord Byron]] proveli zajednički odmor na Ženevskom jezeru. Zbog kišovitog vremena, njih troje su po cijeli dan pisali strašne priče od kojih je [[1818]]te nastao Mary Shellys roman ''Frankenstein or The modern Prometheu''. Ime "Frankenstein" je Mary vjerovatno uzela od dvorca Frankenstein, koji je vidjela na svom putovanju kotlinom [[Rhein]]e. Mary je bila veoma načitana žena, što se u mnogim motivima njenih romana oslikava. Smrt njenog supruga bio je također povod pisanju romana ''The Last Man'' ([[1826]]). U svojim romanima obrađivala je kako svoje tako i doživljaje iz kruga svojih prijatelja.
 
Mary Shelley je umrla kao uvažena autorica [[1851]]. godine u Londonu.
 
== Djela ==
 
*History of a Six Weeks' Tour (1817)
*Frankenstein or The Modern Prometheus (1818)
*Valperga or The Life and Adventures of Castrussio, Price of Lucca (1823)
*The Last Man (1826)
*The Fortunes of Perkin Warbeck (1830)
*Rambles in Germany and Italy in 1840, 1842 and 1843 (1844)
 
{{biog-stub}}
[[Category:Spisateljice|Shelley Mary Wollstonecraft]]
[[Category:Britanske spisateljice|Shelley, Mary]]