Razlike između izmjena na stranici "Teorija zavjere"

Dodano 225 bajtova ,  prije 9 godina
nema sažetka uređivanja
m (r2.7.2) (robot Dodaje: ur:نظریہ سازش)
No edit summary
'''Konspirativna teorija''' ili '''teorija zavjere''' je naziv za spekulacije koje su suprotstavljene široko uvriježenom (ili etabliranom) objašnjenju ili tumačenju nekih događaja ili niza događaja, te pretpostavljaju [[zavjera|zavjeru]] [[vlast|vladajućih]] struktura s ciljem da se zavara javnost, odnosno uklone svi dokazi koji bi mogli osporiti "službenu" verziju.
 
Bitna komponenta teorije zavere je da one koji u nju veruju oslobađa svake odgovornosti za ono što rade.<ref>[http://pescanik.net/2009/06/saveznicko-bombardovanje-srbije/ Zoran Stokić, Savezničko bombardovanje Srbije]</ref>
Konspirativne teorije u pravilu osporavaju mogućnost da se određeni događaj zbio slučajno, odnosno da su njegovi neposredni sudionici u njemu imali glavnu i odlučujuću ulogu. Konspirativne teorije se nekada mogu razviti u složeni sistem kojim se objašnjava ne samo jedan, nego cijeli niz događaj, uključujući i cijelu historiju nekih država, organizacija ili civilizacija - u tom slučaju se koristi izraz [[tajna historija|tajna]] ili [[alternativna historija (historiografija)|alternativna historija]].
 
Konspirativne teorije u pravilu osporavaju mogućnost da se određeni događaj zbio slučajno, odnosnoili da su njegovi neposredni sudionici u njemu imali glavnu i odlučujuću ulogu. Konspirativne teorije se nekada mogu razviti u složeni sistem kojim se objašnjava ne samo jedan, nego cijeli niz događaj, uključujući i cijelu historiju nekih država, organizacija ili civilizacija - u tom slučaju se koristi izraz [[tajna historija|tajna]] ili [[alternativna historija (historiografija)|alternativna historija]].
 
Moderna sociologija konspirativne teorije ponekad ubraja u tzv. [[urbana legenda|urbane legende]]. Njihovi zagovornici se često optužuju za širenje [[paranoja|paranoje]], te izraz konspirativna teorija ima pejorativno značenje.