Parna lokomotiva – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
preuzeto s hrvatske Wikipedije
 
mNema sažetka izmjene
Red 20:
 
Zbog navedenih nedostataka u današnje vrijeme ne upotrebljavaju se parne lokomotive za vuču vlakova već se u pojedinim državama koriste u [[Turizam|turističke]] svrhe.
 
== Istorija ==
[[image:Salamanca von John Blenkinsop.jpg|thumb|left|Salamanka]]
Od prve parne mašine do izgradnje prve lokomotive prošlo je više od 100 godina. Prve parne mašine su bile veoma neefikasne, male jačine i brzo su se kvarile. Prve parne lokomotive je napravio engleski pronalazač Ričard Trevitik (Richard Trevithick) [[1804.]] Lokomotiva je vukla 10 tona, 70 putnika, 5 vagona na relaciji 14 kilometara. Lokomotiva je bila upotrebljena samo tri puta. Te prve probne vožnje lokomotive video je i mladi Džordž Stivenson (George Stephenson).
 
Prvu komercijalno uspešnu parnu lokomotivu napravio je Metju Murej (Matthew Murray) [[1812.]] i nazvao ju je Salamanka (Salamanca). Salamanka je bila uzkotirna lokomotiva. [[1813.]] Kristofer Bleket napravio je Pufćućeg Bilija (Puffing Billy), koji je danas izložen u Londonskom muzeju kao najstarija postojeća lokomotiva.
 
Tek je [[1814.]] Džordž Stivenson, oduševljen prvim lokomotivama, napravio lokomotivu sa pogonom koji nam je poznat danas. [[1825.]] napravio je prvu parnu lokomotivu za javni saobraćaj, a [[1829.]] napravi legendarnu Raketu (The Rocket). Raketa je bila pobednička lokomotiva na tenderima i lokomotive Džordža Stivensona su se proslavile u svetu. Lokomotive po njegovoj licenci radile su se u [[SAD]] i [[Evropa|Evropi]].
 
 
{{Commons|Category:Steam locomotives}}