Savez komunističke omladine Jugoslavije – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Dzivo (razgovor | doprinos)
Nova stranica: '''Савез комунистичке омладине Југославије''' (скраћено '''СКОЈ''') је био омладински огранак Комунисти...
(nema razlike)

Verzija na datum 6 august 2007 u 17:44

Савез комунистичке омладине Југославије (скраћено СКОЈ) је био омладински огранак Комунистичке партије Југославије (КПЈ) од 1919. до 1948. Иако је забрањен само две године од свог оснивања и повремено жестоко прогоњан, наставио је са радом у илегали и био је утицајна организација међу револуционарном омладином у Краљевини Југославији, а накнадно је постао важан организатор партизанског отпора окупацији Сила Осовина и домаћих квинслиншких снага. Након Другог светског рата, СКОЈ је постао шира организација југословенске омладине, Народна омладина Југославије, која је касније постала Савез социјалистичке омладине Југославије.

Историја

СКОЈ је основан у Загребу 10. октобра 1919. као политичка организације револуционарне омладине, која је следила политику Социјалистичке радничке партије Југославије (комуниста).

Регионални комитети су првобитно били основани, али су укинути 1920. 1921, организација је забрањена заједно са партијом, која је у међувремену променила име у Комунистичка партија Југославије. Два конгреса су тајно одржавана током 1920их, Други конгрес у јуну 1923, а Трећи конгрес у јуну 1926. СКОЈ је постао и члан Међународне комунистичке омладине.

Између два светска рата, многи чланови организације су убијени од стране власти, заједно са другим комунистима. Међу њима је било и седам секретара СКОЈ-а: Паја Маргановић, Мијо Орешки, Јанко Мишић, Перо Поповић Ага, Јосип Колумбо, Јосип Дебељак и Златко Шнајдер. Један од секретара СКОЈ-а био је и Иво Лола Рибар. Ипак, организација је наставила да расте. Регионални комитети су поново успостављени 1939, и у предвечерје Другог светског рата, организација је имала 30.000 чланова[nedostaje referenca].

Након што су Силе Осовине окупирале Југославију 1941, СКОЈ је организовао уједињени омладински фронт Антифашистичке омладинске комитете, са циљем борбе против фашизма, који су се на конгресу Антифашистичке омладине Југославије у Бихаћу 1942. ујединили у Уједињени савез антифашистичке омладине Југославије (УСАОЈ). СКОЈ је постао део шире организације, али је наставио да независно делује у њој.

Касније организације

У мају 1946, УСАОЈ је промеио име у Народну омладину Југославије (НОЈ), и 1948. СКОЈ и НОЈ су се ујединили у једну организацију, која је наставила да користи име Народне омладине Југославије, а употреба имена СКОЈ је прекинута.

НОЈ је касније променио име у Савез социјалистичке омладине Југославије. Савез се распао заједно са Југославијом почетком 1990их. Словеначки одбор се трансформисао у Либерално-демократску странку Словеније, једну од већих словеначких странака.

Након распада Југославије, Нова комунистичка партија Југославије је основала омладински огранак са истим именом 25. јануара 1992, који делује на територији бивше СФРЈ, а на појединим територијама (Хрватска, Муслиманско-Хрватска федерација) је илегалан.

Спољашње везе