Dick Van Dyke – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 22:
Van Dyke je nakon rata iskustva stjecao kao radijski, a potom televizijski voditelj, radeći na lokalnim stanicama u [[Atlanta|Atlanti]] i [[New Orleans]]u. Godine 1956. mreža CBS je angažirala da postane voditelj njenog jutarnjeg programa, a potom je sudjelovao na kvizovima, bilo kao voditelj, bilo kao sudionik. Godine [[1956]]. imao je glumački debi u TV-seriji ''[[The Phil Silvers Show]]''.
 
Van Dyke je potom napustio CBS kako bi se kao glumac okušao na Broadwayu. Ti su napori okrunjeni ulogom u mjuziklu ''[[Bye, Bye, Birdie]]'' za koju je dobio nagradu [[Tony Award|Tony]]. U predstavi ga je zapazio iz [[Carl Reiner]] te ga odlučio angažirati za glavnu ulogu u TV-sitkomu ''[[The Dick Van Dyke Show]]''. Uloga Roba Petrieja mu je donijela tri uzastopne nagrade [[Emmy Award|Emmy]] za najboljeg glumca u humorističkoj seriji i otvorila vrata za filmsku karijeru.
 
Filmski debi je 1963. imao u filmskoj ekranizaciji ''Bye Bye Birdie'', nakon čega je slijedila uloga londonskog dimnjačara Berta u filmu [[Mary Poppins (film)|Mary Poppins]]. Iako je film doživio ogromnu popularnost, Van Dykeov pokušaj da govori s [[cockney]] naglaskom je dan-danas predmetom izrugivanja. S druge strane, pjesma ''[[Chim Chim Cher-ee]]'' koju je izvodio je postala veliki hit 1960-ih. Nakon toga su slijedili uglavnom slabi filmovi, ali i ''[[Chitty Chitty Bang Bang]]'', jedan od najpopularnijih filmova dekade.
 
==Filmografija==