Uvjetna kazna – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Uslovna''' ili '''uvjetna kazna''' u [[Krivično pravo|krivičnom pravu]] označava oblik [[sankcija (krivično pravo)|sankcije]] odnosno [[kazna|kazne]] koja se na sankcioniranu/kažnjenu osobu primjenjuje jedino pod točno određenim uvjetima, odnosno njeno neprimjenjivanje ukoliko sankcionirana/kažnjena osoba ispuni određene obaveze, najčešće u tzv. [[rok kušnje|roku kušnje]], odnosno vremenskom periodu na koji je kazna izrečena.
 
Najčešći oblik uvjetne kazne je uvjetna [[kazna zatvora]], pri čemu uvjetno osuđena osoba ostaje na slobodi za vrijeme roka kušnje pri čemu mora ispunjavati određene obaveze od kojih je najvažnija ne-činjenje ili ponavljanje [[krivično djelo|krivičnih djela]] ili prekršaja, financijska restitucija žrtvama, liječenje od ovisnosti, tečajevi o sigurnosti prometa, [[društveno koristan rad]] i sl. Radi primjenjivanja uvjetne kazne se mogu propisati i dodatne mjere nadzora, koje uključuju ograničenje slobode kretanja ([[kućni pritvor]]), obavljanja određenih djelatnosti i kontakata sa određenim osobama, odnosno obavezu redovnog prijavljivaanjaprijavljivanja policiji, socijalnim i drugim službama.
 
Uvjetna kazna se u pravilu za primjenjuje za tzv. laka kaznena djela ili prekršaje, odnosno za slučajeve u kojima postoje olakšavajuće ili specifične okolnosti zbog kojih primjena redovne, odnosno bezuvjetne kazne ne bi postigla svrhu kažnjavanja (generalna i specijalna prevencija), odnosno predstavljala neopravdano trošenje financijskih i drugih resursa države. Uvjetna kazna se zato izriče mladim ili prijestupnicima koji su počinili prvi prijestup, odnosno kojekoji su kao svjedoci [[pokajnik|pokajnici]] surađivali satijekom istragomistrage.
 
==V. također==