IPv6 – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
Nova stranica: '''Internet protokol verzija 6 '''IPv6''' je protokol sloja mreže, naslednik internet protokola vrezije 4 -{(IPv4)}-, osmišljen od strane -{IETF}-a ({{jez-eng|Int...
 
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
mNema sažetka izmjene
Red 1:
'''Internet protokol verzija 6 '''IPv6''' je protokol [[sloj mreže|sloja mreže]], naslednik internet protokola vrezije 4 -{(IPv4)}-, osmišljen od strane -{IETF}-a ({{jez-eng|Internet Engineering Task Force}}).
 
== -{IPv6}- adresa ==
 
U '''-{IPv6}-''', novi (ali ne još široko korišćen) standardni internet protokol, gde su adrese 128 bita široke, što bi, čak i sa velikim dodelama netblokova, trebalo da zadovolji blisku budućnost. Teoretski, postojalo bi tačno 2<sup>128</sup>, ili 3.403×10<sup>38</sup> unikatnih adresa domaćinskih interfejsa. Kada bi zemlja bila sačinjena kompletno od zrna peska od 1-{cm³}-, onda bi mogla da se dodeli jedinstvena adresa svakom zrnu u 300 miliona planeta veličine zemlje. Ovaj veliki prostor za adrese će biti retko popunjen, što omogućava da se ponovo kodira više informacija za rutovanje u same adrese.
Red 15:
Jedan IPv6 paket ima sledeću opštu formu:
 
[[SlikaDatoteka:Forma ipv6.JPG]]
 
Jedino potrebno zaglavlje se odnosi na IPv6 zaglavlje. Ovo je fiksna veličina sa dužinom od 40 bajtova, u poređenju sa 20 bajtova pomoćnog dela IPv4. Sledeća produžena zaglavlja su definisana: