Snježana Kordić – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m +commonscat
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 20:
}}
'''Snježana Kordić''' ([[Osijek]], [[1964]].), [[hrvatska]] lingvistkinja. Publicirala je znanstvene radove iz područja gramatike, sintakse, lingvistike teksta, pragmatike, korpusne lingvistike, leksika, sociolingvistike, jezične politike, standardologije. Unutar sistemske lingvistike poseban doprinos dala je u istraživanju relativnih ili odnosnih rečenica, zamjenica u ulozi anafore, katafore i deikse, zatim u istraživanju veznika, priloga, modalnih glagola i egzistencijalnih glagola. Ali šire je poznata kao kritičar jezičnog purizma u kroatistici. Pored toga pisala je i o povijesti nastanka nacija, o konstrukcijskom karakteru nacionalne kulture i nacionalnog identiteta, te o proširenim mitovima vezanim za jezik.
 
 
== Biografija ==
 
 
Diplomirala je 1988. na Osječkom sveučilištu ''hrvatski ili srpski jezik i jugoslavenske književnosti'', a 1990. radila je tamo kao istraživač-pripravnik iz područja lingvističke kroatistike. 1991. prešla je na Filozofski fakultet u Zagrebu, gdje je primljena za asistenta na Katedri za suvremeni hrvatski jezik Odsjeka za kroatistiku. Nakon što je završila postdiplomski studij lingistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i magistrirala 1992. te obranila disertaciju 1993., ponuđeno joj je da u Njemačkoj nastavi sveučilišni rad. Tamo je stekla status habilitiranog znanstvenika (iznaddoktorski stupanj) 2002. godine. Predavala je petnaestak godina kao znanstveni suradnik, docent i profesor na sveučilištima u Bochumu, Münsteru, Berlinu i Frankfurtu.
Linija 30 ⟶ 28:
 
== Knjige ==
 
*[[Jezik i nacionalizam]], Zagreb: Durieux, 2010. [http://www.mediafire.com/?6vcal694sd1htix PDF knjige]
*Wörter im Grenzbereich von Lexikon und Grammatik im Serbokroatischen, München: Lincom Europa, 2001. ; Riječi na granici punoznačnosti, Zagreb: Hrvatska sveučilišna naklada, 2002. [http://bib.irb.hr/datoteka/426493.Kordic_Rijeci_na_granici_punoznacnosti.pdf PDF knjige]
Linija 38 ⟶ 35:
 
== Vanjski linkovi ==
 
*[https://tkojetko.irb.hr/znanstvenikDetalji.php?sifznan=9177 Tko je tko u hrvatskoj znanosti]
 
*[http://bib.irb.hr/lista-radova?autor=173535 Hrvatska znanstvena bibliografija]
 
*[http://openlibrary.org/authors/OL431924A/Snježana_Kordić Open Library]
 
Linija 50 ⟶ 44:
*[http://bib.irb.hr/lista-radova?autor=173535#ostalo Intervjui vođeni sa Snježanom Kordić]
 
 
{{Lifetime|1964||Kordicć, Snjezžana}}
{{commonscat|Snježana Kordić}}
 
{{Lifetime|1964||Kordicć, Snjezžana}}
[[Kategorija:Lingvisti]]
[[Kategorija:Hrvatski lingvisti]]