Radovan Karadžić – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m datum rođenja
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 18:
 
== Rani život i porodica ==
 
Radovan Karadžić, sin Vuka i Jovanke, rodjen u selu Petnjica, Crnogorsko pleme Drobnjaci. Njegov otac Vuko se borio na strani Cetnika za vreme II svetskog rata. Vuko je u Drobnjaku bio poznat kao spijun i kolaborator Italijana i Nemaca. Odavao je svoje komsije i poznanike i za to dobijao nagrade od okupatora. Zbog svega toga odmah posle rata odlezao je robiju od oko 8 godina, veci deo Radovanovog detinjstva. Radovan je osnovnu školu završio u [[Nikšić]]u, a potom se s 15 godina preselio u [[Sarajevo]] gdje je završio srednju medicinsku školu, a potom studije medicine, da bi na kraju specijalizirao [[psihijatrija|psihijatriju]]. Dio školovanja je obavio u SAD, a u sarajevskoj bolnici je pacijente liječio od depresije. Takodje je izdavao i lazne psihijatrijske potvrde pacijentima kojima je trebala rana penzija. Obicno su to bile zene njegovih prijatelja. Konkretan slucaj je da je izdao ilegalnu potvrdu o psihickoj nesposobnosti za rad svome bratu Radoslavu koji je u to vreme bio u njegovim 20-im i odlicnog zdravlja.
 
Linija 28 ⟶ 27:
 
== Ekonomski kriminal ==
 
Krajem 1983. godine Karadžić je počeo raditi u bolnici u beogradskom predgrađu [[Voždovac|Voždovcu]]. Zbog nemogučnosti supruge da dobije posao u Beogradu porodica je ostala u Sarajevu dok je Karadžić provodio radne dane u Beogradu. [[1. 11.]] [[1984]]. godine je uhapšen zbog optužbi da je državnim novcem sagradio vikendicu na [[Pale|Palama]]<ref>http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=26228&meni=2</ref>. Poslije 11 mjeseci u pritvoru Karadžić je pušten zbog nedostatka dokaza.
 
Nedugo zatim sud u Sarajevu ponovo otvara ovaj slučaj i Karadžić biva osuđen [[26. 9.]] [[1985]]. godine na tri godine zatvora. Zbog već provedenog vremena u pritvoru Karadžić nije morao odsluživati ostatak kazne.
 
 
== Politička karijera ==
 
Radovan Karadžić je u politiku ušao [[1990]]. godine, kada je u BiH nakon demokratskih promjena i ustavnih reformi osnovana [[Srpska demokratska stranka (BiH)|Srpska demokratska stranka]], kojoj je postao predsjednik. Ta stranka je pred prve demokratske izbore sklopila koaliciju s druge dvije [[nacionalne stranke u Bosni i Hercegovini|nacionalne stranke]] - [[Muslimani (narod)|muslimanskom]] ([[Bošnjaci|bošnjačkom]]) Strankom demokratske akcije te [[Hrvati|hrvatskom]] [[Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine|HDZ BiH]] - koja je porazila dotada vladajuće [[komunistička partija Jugoslavije|komuniste]] i preuzela vlast.
 
Linija 47 ⟶ 43:
 
==Ratni zločini==
 
Kao najistaknutijeg člana bosanskosrpskog političkog rukovodstva Karadžića se smatralo najodgovornijim kako za izbijanje rata, tako i za brojne zločine koji su u to doba na područjima BiH pod bosanskosrpskom kontrolom počinjeni nad Bošnjacima i Hrvatima. Isto tako ga se zbog nepopustljivosti smatralo najvećom preprekom mirovnom sporazumu koji je konačno postignut tek u Daytonu 1995. godine. Godinu dana ranije je između Karadžića i srbijanskog predsjednika [[Slobodan Milošević|Slobodana Miloševića]] došlo do sukoba zbog odbijanja [[Republika Srpska|Republike Srpske]] da prihvati Vanceov mirovni plan.
 
Linija 57 ⟶ 52:
 
==Poratne godine==
 
Karadžić se do 1997. godine nalazi se na Palama, ali se povlači se iz političkog života, učestvuje u javnom životu, pojavljuje se na proslavama, kulturnim manifestacijama i sl. ostaje lider u sjenci kako SDS-a tako i cijele Republike Srpske. Tokom 1998. i 1999. misteriozno nestaje i sve potrage za njim se bezuspješne.
 
Linija 69 ⟶ 63:
 
==Bibliografija==
 
* 1990: Crna bajka, Svjetlost, Sarajevo
* 1992: Rat u Bosni: kako je počelo
Linija 78 ⟶ 71:
 
==Citati==
 
* ''Ovo nije dobro što vi radite. Ovo je put na koji vi želite da izvedete Bosnu i Hercegovinu ista ona autostrada pakla i stradanja kojom su pošle Slovenija i Hrvatska. Nemojte da mislite da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao a muslimanski narod možda u nestanak jer muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rat ovde''. (Iz Karadžićevog govora pred bosanskim parlamentom 14. oktobra 1991. godine).
 
== Izvori ==
{{izvorireflist}}
 
== Vanjski linkovi ==
 
* [http://www.youtube.com/user/RasoSudenje Suđenje Radovanu Karadžiću na YouTube]
* [http://findingkaradzic.blogspot.com Blog pronalaženja Radovana Karadžića]