Razlike između izmjena na stranici "Alojzije Stepinac"

Dodano 5.777 bajtova ,  prije 8 godina
m/м
nema sažetka uređivanja
m/м (r2.6.4) (robot Mijenja: pl:Alojzy Wiktor Stepinac)
m/м
{{kontroverza}}
 
{{Infokutija kardinal
| ime = Blaženi Alojzije Stepinac
}}
 
'''Alojzije Stepinac''' ([[8. maj]] [[1898]]. Krašić - [[10. februar]] [[1960]] [[Krašić]]) je bio [[zagreb]]ački nadbiskup i kardinal. Jugoslovenske vlasti su ga [[1946]]. godine osudile za saradnju sa [[ustaše|ustašama]], nakon čega je proveo ostatak života u kućnom pritvoru i u zatvoru.<ref name="Udruženje preživjelih holokausta osuđuje papu">[http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=41268 Radio televizija Republike Srpske: Udruženje preživjelih holokausta osuđuje papu, 06. juna 2011.] {{sr}}</ref>
'''Alojzije Viktor Stepinac''' ([[Brezarić]] blizu [[Krašić]]a, [[8.5.]] [[1898]]. - Krašić, [[10.2.]] [[1960]].) je bio [[Hrvatska|hrvatski]] [[Rimokatolička crkva|katolički]] kardinal. [[3.10.]] [[1998]] ga je papa Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici proglasio [[blaženik]]om. Oko njegove uloge u [[drugi svjetski rat|drugom svjetskom ratu]] i [[Katolička crkva i NDH|odnosu]] prema [[Nezavisna država Hrvatska|NDH]] dan-danas traju kontroverze.
 
== Mladost Stepinca i rat ==
Alojzije Stepinac je rođen [[8. maj]]a [[1898]]. godine u [[Krašić]]u, blizu Zagreba, u veoma imućnoj seljačkoj porodici. Njegov otac Josip imao je dvanaestoro dece i to četvoro iz prvog i osmoro iz drugog braka. Alojzije je osnovnu školu završio u rodnom mestu, gimnaziju u Zagrebu. Kad je završio šesti razred gimnazije, stupio je u nadbiskupijski licej s ozbiljnom namerom da se posveti svešteničkom zvanju.
 
Vrlo brzo je pozvan u vojsku 1916. godine. U skraćenom roku je mogao položiti osmi razred i maturu, pa je zatim otputovao u Rijeku u svešteničku školu. Ubrzo se, kao novopečeni oficir našao na italijanskom frontu, ali njegova vojnička karijera ubrzo je privedena kraju ranjavanjem u borbama na [[Soča|Soči]] i [[Pijava|Pijavi]].
 
Mnogi Stepinčevi biografi pominju njegovu oficirsku razboritost i hrabrost, međutim, ne postoje materijalni dokazi za takve tvrdnje. Tokom Prvog svetskog rata, njegovi roditelji nisu imali nikakvih vesti o njemu. U Krašić je stigla vest da im je sin poginuo negde u Srbiji i poslate su im njegove stvari. Stepinac je zapravo bio zarobljen i odveden u italijansko zarobljeništvo. Odatle je uspeo da pobegne i da se priključi srpskoj vojsci kao dobrovoljac na [[Solunski front|Solunskom frontu]], gde je ostao do proleća 1919. godine, kada je demobilisan u činu podrškučnika. Iste godine Stepinac se upisao na Agronomski fakultet u Zagrebu. Tokom studija učlanio se u akademsko katoličko društvo [[Domagoj]]. Na studijama je ostao svega godinu dana nakon čega se vratio na imanje svog oca gde je nekoliko narednih godina radio. Stepinac je tu upoznao i svoju veliku ljubav, učiteljicu Mariju Horvat, koju je na kraju zaprosio, međutim, iako je isprva prihvatila bračnu ponudu, Marija Horvat se kasnije predomislila i vratila mu verenički prsten.
 
== Stepinac kao sveštenik ==
Kako se to dogodilo da oseti u sebi želju da postane sveštenik, može se samo nagađati; uglavnom, on se 1924. godine obreo u [[Rim]]u, po preporuci rektora Zagrebačkog sjemeništa dr. [[Josip Lončarić|Josipa Lončarića]]. Tu je na papskom sveučilištvu Gregorijani, dobivši američku stipendiju, završio nakon sedam godina filozofiju i teologiju i uradio dva doktorata. Tu je naučio da govori i piše italijanski, francuski, nemački i latinski.
 
Po povratku u [[Zagreb]], mladi jezuitski štićenik biva primljen u nadbiskupsku kancelariju a zatim je imenovan i za ceremonijara nadbiskupa dr [[Ante Bauer|Ante Bauera]].
 
Ubrzo je teško oboleli nadbiskup Bauer zatražio od [[Vatikan]]a da mu se dodeli koadjutor s pravom nasledstva na zagrebačkoj nadbiskupskoj stolici. Stepinac je bio u Hrvatskoj potpuno nepoznat. Predlog da to bude upravo Alojzije Stepinac, a zatim i odluka - odjeknuli su na Kaptolu kao potpuno iznenađenje. Ozbiljne kritike konkurenata, pa i ostalih članova visokog katoličkog klera, bile su upućene jugoslovenskom episkopatu kao i vatikanskim ličnostima, pre svega [[Papa Pij XI|Piju XI]] i njegovom velikom sekretaru Mariji Pačeliju, budućem papi [[Papa Pij XII|Piju XII]]. Međutim, sve se na tome i završilo, jer je Vatikanu izgleda trebao mlad i odlučan borac, koji će biti u stanju da odgovori zahtevima klera.
 
Tako je Stepinac još za života Bauera postao šef episkopata, [[28. maj]]a [[1934]]. godine.
 
Posle smrti Bauera, mladi Stepinac je preuzeo upravu Zagrebačke nadbiskupije [[7. decembar|7. decembra]] [[1937]].
 
Biografija Stepinca je umnogome pomogla da se sav posao oko njegovog naimenovanja brže obavi. Kako je u to vreme tražena saglasnost jugoslovenske vlade oko njegovog naimenovanja, [[Aleksandar I Karađorđević|kralj Aleksandar]] se složio znajući da je Stepinac bio dobrovoljac na solunskom frontu, smatrajući da je to i izraz njegovog jugoslovenskog opredeljenja.
 
Stepinčevo dobrovoljaštvo se posle ovoga više nikada neće pominjati, čak će se tvrditi da to nije tačno.
 
Kao zagrebački nadbiskup, Alojzije Stepinac se oštro suprostavio odbijanju [[Kraljevina Jugoslavija|Kraljevine Jugoslavije]] da potpiše [[Konkordat]] sa [[Vatikan]]om, pa se okreće ka hrvatskoj opoziciji.
 
Naročito je bio ogorčen na probritanske oficire koji su bili protivni pristupanju Jugoslavije [[Trojnom paktu]], koji su u [[Beograd]]u izvršili državni udar i zbacili namesništvo kneza [[Pavle Karađorđević|Pavla]].
 
== Stepinac za vreme Drugog svetskog rata ==
 
Zagrebački [[nadbiskup]] Alojzije Stepinac je od prvih dana zdušno blagoslovio stvaranje "katoličke države", kako je on često nazivao [[Nezavisna Država Hrvatska|NDH]]. [[12. april]]a [[1941]]. godine sastaje se sa generalom [[Slavko Kvaternik|Slavkom Kvaternikom]], po proglašenju NDH.
 
Nadbiskup Stepinac se prvi put sastao sa Antom Pavelićem odmah po njegovom povratku [[16. april]]a [[1941]], četiri dana nakon proglašenja NDH. i izrazio punu podršku Ustaškoj novooformljenoj državi.
 
Zagrebački nadbiskup dr Alojzije Stepinac je na [[Uskrs]] [[1941]]. godine ponovo objavio formiranje NDH i tom prilikom je u ime [[Vatikan]]a blagoslovio ustaškog poglavnika [[Ante Pavelić|Antu Pavelića]]. Tada je, između ostalog, rekao: ''„Dok Vas mi srdačno pozdravljamo kao glavu NDH, mi molimo Boga Zvezda da da svoj nebeski blagoslov Vama, vođi našeg naroda“''. Već [[28. april]]a [[1941]]. godine Stepinac je napisao "pastoralno pismo" u kome je pozvao svoje sveštenstvo da podržava i brani novu katoličku državu Hrvatsku.
[[Datoteka:NDH - salute.jpg|mini|250p|desno|Alojzije Stepinac (krajnje desno), u septembru 1944, na sahrani predsednika sabora [[NDH]] [[Marko Došen|Marka Došena]].<ref>[http://www.hdpz.htnet.hr/broj224/gabelica.htm Hrvatsko društvo političkih zatvorenika: POVRŠNO I PRISTRANO DJELO O BL. ALOJZIJU STEPINCU] {{hr}}</ref>]]
Odmah po osvajanju vlasti, [[Ustaše]] kreću sa ostvarivanjem svojih planova likvidacije srpskog stanovništva, s čime je Stepinac bio upoznat, jer su se egzekucije izvodile javno.
 
Stepinac je, uz saglasnost i pod nadzorom [[opat]]a [[Josipa Ramira Markonea]], papskog legata u NDH, sazvao novu [[Biskup]]sku konferenciju u [[Zagreb]]u od 17. do [[20. novembar|20. novembra]] [[1941]]. koja je bila posvećena prelazima grčko-istočnjaka u katoličku veru. Stepinac je u tim [[Pokrštavanje|pokrštavanjima]] navodno video spasavanje [[Srbi|Srba]], [[Jevreji|Jevreja]] i [[Romi|Roma]] od ustaškog noža.
 
Alojzije Stepinac u pismu papi [[papa Pije XII|Piju XII]] u pismu od 18. maja [[1943]]. godine navodi da je U NDH pokršteno oko 250.000 pravoslavnih Srba. Pokrštavanje je vršeno nasilno, jer mnogi Srbi nisu imali izbora, mogli su ili da budu pokršteni ili da budu ubijeni. Dosta ih je, čak, pobijeno i posle pokrštavanja.
 
Stepinčevo obraćanje povodom ustaških pokolja dogodilo se početkom [[1943]]. Tada su za odmazdu ustaše streljale 30 seljaka iz njegovog rodnog sela [[Krašić]], među kojima i njegovog brata Maksima, a da to Stepinac nije znao. Stepinac je govorio na propovedi u zagrebačkoj [[Katedrala|katedrali]] i podigao glas protiv ovakvih zločina. Ovi protesti su prema dokumentima bili pod pritiskom [[Vatikan]]a koji je [[1943]]. već pretpostavljao ishod rata, tj. poraz sila osovine. Iz Vatikana se preko Stepinca gurala ideja da se u Hrvatskoj kasnije smeni ustaška vlast i dovede na vlast Mačekov [[HSS]], i da tako Hrvatska (kao navodno antifašistička zemlja) zadrži granice NDH.
 
Nadbiskup Stepinac je bio potpuno svestan postojanja [[koncentracioni logor|koncentracionog logora]] [[Jasenovac]], ali se o tome nije javno protivio.
{{biog-stub}}
 
Kako se bližio kraj rata, Stepinac je najviše zazirao od pobede komunista, pa se zato u potpunosti složio sa Pavelićevom linijom.
<!--
Zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac je od prvih dana zdušno blagoslovio stvaranje "katoličke države", kako je on često nazivao NDH. 12. aprila 1941. godine sastaje se sa generalom Slavkom Kvaternikom, po proglašenju NDH.
 
Nije želeo da beži, već je ostao u [[Zagreb]]u.
Nadbiskup Stepinac se prvi put sastao sa Antom Pavelićem odmah po njegovom povratku 16. aprila 1941, četiri dana nakon proglašenja NDH. i izrazio punu podršku Ustaškoj novooformljenoj državi.
 
Odmah po oslobođenju [[Zagreb]]a, [[Josip Broz Tito|Tito]] je stigao i ljubazno razgovarao sa čelnicima katoličke crkve [[2. jul]]a [[1945]].
Zagrebački nadbiskup dr Alojzije Stepinac je na Uskrs 1941. godine ponovo objavio formiranje NDH i tom prilikom je u ime Vatikana blagoslovio ustaškog poglavnika Antu Pavelića. Tada je, između ostalog, rekao: "Dok Vas mi srdačno pozdravljamo kao glavu NDH, mi molimo Boga Zvezda da da svoj nebeski blagoslov Vama, vođi našeg naroda". Već 28. aprila 1941. godine Stepinac je napisao "pastoralno pismo" u kome je pozvao svoje sveštenstvo da podržava i brani novu katoličku državu Hrvatsku.
[[Josip Broz Tito|Tito]] je pri tom obećao da nova vlast ništa neće napraviti bez dogovora s crkvom. Ovim razgovorima prisustvovao je i [[Vladimir Bakarić]].
 
Tolerantni odnos između nove vlasti i katoličke crkve bio je kratkotrajan. Naročito su počeli da izbijaju problemi oko sekularizacije crkvenih dobara i ukidanje [[Veronauka|veronauke]] po školama.
Odmah po osvajanju vlasti, Ustaše kreću sa sa ostvarivanjem svojih planova likvidacije srpskog stanovništva, s čime je Stepinac bio upoznat, jer su se egzekucije izvodile javno.
 
== Suđenje Alojziju Stepincu ==
Stepinac je, uz saglasnost i pod nadzorom opata Josipa Ramira Markonea, papskog legata u NDH, sazvao novu Biskupsku konferenciju u Zagrebu od 17. do 20. novembra 1941. koja je bila posvećena prelazima grčko-istočnjaka u katoličku veru. Stepinac je tim pokrštavanjima navodno video spasavanje Srba, Jevreja i Roma od ustaškog noža.
[[Datoteka:Alojzije Stepinac on trial.jpg|mini|desno|250p|Suđenje Alojziju Stepincu]]
Alojzije Stepinac je prvi put uhapšen [[17. maj|17. maja]] [[1945]]. Bio je pritvoren u Mlinarskoj ulici, gde se svojevremeno nalazio Ustaški zatvor iz vremena rata. Saslušanje i pritvor su trajali do [[3. jun|3. juna]] [[1945]]. kada je Stepinac pušten na slobodu.
Dan kasnije, Stepinac i [[Josip Broz Tito|Tito]] su vodili dug telefonski razgovor, koga je Stepinac komentarisao kao: ''„Razgovarali smo muški.“'' [[Josip Broz Tito|Tito]] i Stepinac se nisu ni oko čega složili. Stepinac javno kritikuje vlast jer oduzima imovinu katoličkih [[sveštenik]]a i neke proteruje. Odnosi sa vlastima se još više zaoštravaju.
Alojzije Stepinac je sa svojim biskupima protestovao u pasterskom pismu od [[20. septembar|20. septembra]] [[1945]], gde iskazuje zamerke države prema crkvi. Stepinac se tada nalazi u procepu, jer s jedne strane trebao je popuštati u odnosu na državnu vlast, a s druge strane, nije želeo odvajanje katoličke crkve od [[Vatikan]]a.
 
Odnosi Stepinca i nove vlasti se još više komplikuju jula [[1946]]. Tada je Stepinčev stan bio pod blokadom i on je držan u nekoj vrsti [[kućni pritvor|kućnog pritvora]].
Alojzije Stepinac u pismu papi Piju XII u pismu od 18. maja 1943. godine navodi da je U NDH pokršteno oko 250.000 pravoslavnih Srba. Pokrštavanje je vršeno nasilno, jer mnogi Srbi nisu imali izbora, mogli su ili da budu pokršteni ili da budu ubijeni. Dosta ih je, čak, pobijeno i posle pokrštavanja.
 
Stepinac je mogao da se izvuče samo da je podržao novu komunističku vlast u Hrvatskoj.
Stepinčevo obraćanje povodom Ustaških pokolja dogodilo se početkom 1943. Tada su za odmazdu Ustaše streljale 30 seljaka iz njeegovog rodnog sela Krašić, među kojima i njegovog brata Maksima, a da to Stepinac nije znao. Stepinac je govorio na propovedi u zagrebačkoj katedrali i podigao glas protiv ovakvih zločina. Ovi protesti su prema dokumentima bili pod pritiskom Vatikana koji je 1943. već pretpostavljao ishod rata, tj. poraz sila osovine. Iz Vatikana se preko Stepinca gurala ideja da se u Hrvatskoj kasnije smeni ustaška vlast i dovede na vlast Mačekov HSS, i da tako Hrvatska (kao navodno antifašistička zemlja) zadrži granice NDH.
 
Stepinac ovo nije učinio, već je nastavio kritiku vlasti.
Nadbiskup Stepinac je bio potpuno svestan postojanja koncentracionog logora Jasenovac , ali se o tome nije javno protivio. Kako se bližio kraj rata, Stepinac je najviše zazirao od pobede komunista, pa se zato u potpunosti složio sa Pavelićevom linijom. Nije želeo da beži, već je ostao u Zagrebu. Odmah po oslobođenju Zagreba, Tito je stigao i ljubazno razgovarao sa čelnicima katoličke crkve 2. jula 1945. Tito je pri tom obećao da nova vlast ništa neće napraviti bez dogovora s crkvom. Ovim razgovorima prisustvovao je i Vladimir Bakarić. Tolerantni odnos između nove vlasti i katoličke crkve bio je kratkotrajan. Naročito su počeli da izbijaju problemi oko sekularizacije crkvenih dobara i ukidanje veronauke po školama.
 
Uhapšen je po drugi put [[18. septembar|18. septembra]] [[1946]]. Izveden je pred Vrhovni [[sud]] [[NR Hrvatska|NR Hrvatske]].
Suđenje Alojziju Stepincu
 
Suđenje Alojziju Stepincu i ostaloj petnaestorici, među kojima su bili i [[Erih Lisak]] i [[Ivan Šalić]], održano je Pred Većem Vrhovnog suda NR Hrvatske od [[9. septembar|9. septembra]] do [[11. oktobar|11. oktobra]] [[1946]]. u dvorani fiskulturnog učilišta u današnjoj Tkačićevoj ulici u [[Zagreb]]u.
Alojzije Stepinac je prvi put uhapšen 17. maja 1945. Bio je pritvoren u Mlinarskoj ulici, gde se svojevremeno nalazio Ustaški zatvor iz vremena rata. Saslušanje i pritvor su trajali do 3. juna 1945. kada je Stepinac pušten na slobodu. Dan kasnije, Stepinac i Tito su vodili dug telefonski razgovor, koga je Stepinac komentarisao kao :"Razgovarali smo muški". Tito i Stepinac se nisu ni oko čega složili. Stepinac javno kritikuje vlast jer oduzima imovinu katoličkih sveštenika i neke proteruje. Odnosi sa vlastima se još više zaoštravaju. Alojzije Stepinac je sa svojim biskupima protestvovao u pasterskom pismu od 20. septembra 1945., gde iskazuje zamerke države prema crkvi. Stepinac se tada nalazi u procepu, jer s jedne strane trebao je popuštati u odnosu na državnu vlast, a s druge strane, nije želeo odvajanje katoličke crkve od Vatikana. Odnosi Stepinca i nove vlasti se još više komplikuju jula 1946. Tada je Stepinčev stan bio pod blokadom i on je držan u nekoj vrsti kućnog pritvora.
 
Suđenju je predsedavao dr [[Žarko Vimpulšek]], članovi veća su bili: dr [[Antun Cerinec]], [[Ivan Poldrugač]] i [[Ivan Pirker]]; optužnicu je zastupao [[Jakov Blažević]], a zapisničar je bio dr [[Ante Petrović]].
Stepinac je mogao da se izvuče samo da je podržao novu komunističku vlast u Hrvatskoj.
 
Alojzija Stepinaca je branio zagrebački advokat [[Zdravko Politea]], koji je svojevremeno zastupao i [[Josip Broz Tito|Tita]] na "bombaškom procesu".
Stepinac ovo nije učinio, već je nastavio kritiku vlasti. Uhapšen je po drugi put 18. septembra 1946. Izveden je pred Vrhovni Sud NR Hrvatske.
 
U najkraćem, Stepinac je optužen zbog saradnje s vrhom ustaške države, susreta s [[Pavelić]]em i drugim ustaškim časnicima, za prekrštavanje desetine hiljade [[Srbi|Srba]], za podstrek koji je [[Ustaše|Ustaša]]ma pružao katolički kler, za govore u kojima podstiče na molitvu za [[Pavelić]]a i protivnarodnog delovanja nakon rata.
Suđenje Alojziju Stepincu i ostaloj petnaestorici, među kojima su bili i Erih Lisak i Ivan Šalić, održano je Pred Većem Vrhovnog Suda NR Hrvatske od 9. septembra do 11. oktobra 1946. u dvorani fiskulturnog učilišta u današnjoj Tkačićevoj ulici u Zagrebu.
 
Branio se ćutanjem. Na kraju saslušanja [[3. oktobar|3. oktobra]], Stepinac je prekinuo ćutanje i održao svoj veliki govor. Stepinac je prekrštavanje Srba nazivao neispravnim izrazom, jer se radi o verskom prelazu već krštenih ljudi.
Suđenju je predsedavao dr Žarko Vimpulšek, članovi veća su bili: dr Antun Cerinec, Ivan Poldrugač i Ivan Pirker; optužnicu je zastupao Jakov Blažević, a zapisničar je bio dr Ante Petrović. Alojzija Stepinaca je branio zagrebački advokat Zdravko Politea, koji je svojevremeno zastupao i Tita na "bombaškom procesu".
U završnoj reči, Stepinac je ponovio da je na sve optužbe nevin, te da će istorija oceniti njegov rad.
 
Presuda je donesena [[11. oktobar|11. oktobra]] [[1946]].<ref name="Udruženje preživjelih holokausta osuđuje papu" /> Samo su [[Lisak]] i [[Šalić]] osuđeni na smrt, a svi ostali na vremenske kazne.
U najkraćem, Stepinac je optužen zbog saradnje s vrhom ustaške države , susreta s Pavelićem i drugim ustaškim časnicima, za prekrštavanje desetine hiljade Srba, za podstrek koji je Ustašama pružao katolički kler, za govore u kojima podstiče na molitvu za Pavelića i protivnarodnog delovanja nakon rata. Branio se ćutanjem. Na kraju saslušanja 3. oktobra, Stepinac je prekinuo ćutanje i održao svoj veliki govor. Stepinac je prekrštavanje Srba nazivao neispravnim izrazom, jer se radi o verskom prelazu već krštenih ljudi. U završnoj reči, Stepinac je ponovio da je na sve optužbe nevin, te da će istorija oceniti njegov rad.
 
Alojzije Stepinac je osuđen na kaznu zatvora s prisilnim radom u trajanju od 16 godina, gubitak političkih i građanskih prava u trajanju od 3 godine, kasnije mu je kazna preinačena na kućni pritvor u rodnom Krašiću na Žumberku.
Presuda je donešena 11. oktobra 1946. Samo su Lisak i Šalić osuđeni na smrt, a svi ostali na vremenske kazne.
 
== Zatvorski dani i smrt ==
Alojzije Stepinac je osuđen na kaznu zatvora s prisilnim radom u trajanju od 16 godina, gubitak političkih i građanskih prava u trajanju od 3 godine, kasnije mu je kazna preinačena na kućni pritvor u rodnom Krašiću na Žumberku.
Posle izricanja presude, Alojzije Stepinac je odveden na izdržavanje kazne u zatvor Lepoglava. Tu je ostao sve do 6. decembra 1951.
 
Glasovi ogorčenja stizali su sa različitih strana. Za puštanje na slobodu Stepinca najviše su agitovali rimokatolički velikodostojnici, hrvatski pisci i književnici. U takvim okolnostima [[Josip Broz Tito|Tito]]va vlast je popustila.
Zatvorski dani i smrt
 
Tako je u ime komunističke vlasti Stepinca u Lepoglavi obišao dr Vladimir Bakarić već u martu 1947. Molio ga je da potpiše već sastavljenu molbu predsedniku Jugoslavije Titu za pomilovanje, uveravajući ga da će odmah biti pušten na slobodu i poslat u inostranstvo.
Posle izricanja presude, Alojzije Stepinac je odveden na izdržavanje kazne u zatvor Lepoglava. Tu je ostao sve do 6. decembra 1951. Glasovi ogorčenja stizali su sa različitih strana. Za puštanje na slobodu Stepinca najviše su agitovali rimokatolički velikodostojnici, hrvatski pisci i književnici. U takvim okolnostima Titova vlast je popustila.
 
Alojzije Stepinac je to odbio. Čak je zahtevao da se obnovi proces, ali ne u komunističkom sudstvu.
Tako je u ime komunističke vlasti Stepinca u Lepoglavi obišao dr Vladimir Bakarić već u martu 1947. Molio ga je da potpiše već sastavljenu molbu predsedniku Jugoslavije Titu za pomilovanje, uveravajući ga da će odmah biti pušten na slobodu i poslat u inostranstvo. Alojzije Stepinac je to odbio. Čak je zahtevao da se obnovi proces, ali ne u komunističkom sudstvu. U međuvremenu je zbog lošeg zdravstvenog stanja interniran u rodni Krašić gde su ga do smrti čuvali čuvari ispred kuće. Stigli su novi koraci Vatikana. Papa Pije XII je 29. novembra 1952. godine imenovao 14 novih kardinala, a među njima i nadbiskupa Stepinca. Jugoslavija je odgovorila protivmerom tako što je prekinula sve diplomatske odnose sa Svetom Stolicom 12. decembra 1952. godine.
U međuvremenu je zbog lošeg zdravstvenog stanja interniran u rodni Krašić gde su ga do smrti čuvali čuvari ispred kuće.
Stigli su novi koraci Vatikana. Papa Pije XII je 29. novembra 1952. godine imenovao 14 novih kardinala, a među njima i nadbiskupa Stepinca.
Jugoslavija je odgovorila protivmerom tako što je prekinula sve diplomatske odnose sa Svetom Stolicom 12. decembra 1952. godine.
 
U zatočeništvu u Krašiću počeo je neočekivano da poboleva. Svaki dan se osećao sve gore i gore. Čak su se pojavila i nagađanja da je u zatvoru trovan. Lekari su našli da boluje od vrlo retke bolesti, abnormalnog povećanja eritrocita. Nije bilo leka ovoj bolesti. Umro je 10. februara 1960. u svom porodičnom domu.
Umro je [[10. februar]]a [[1960]]. u svom porodičnom domu.
 
Telo Alojzija Stepinca je po kanonskom običaju sahranjeno u Zagrebačkoj katedrali. Na ceremoniji je sve najbolje o njemu govorio pesnik [[Lucijan Kordić]].
 
== Beatifikacija i kult Stepinca ==
Čim je na vlast 1990. godine došla partija predsednika Franje Tuđmana, domaća Katolička crkva u njoj je pronašla saveznika, a time su se obnovile i špekulacije o nasilnoj smrti kardinala Stepinca.
Čim je na vlast [[1990]]. godine došla partija predsednika [[Franjo Tuđman|Franje Tuđmana]], hrvatska Katolička crkva u njoj je pronašla saveznika, a time su se obnovile i špekulacije o nasilnoj smrti kardinala Stepinca.
 
Suđenje i čitav proces protiv Stepinca proglašen je montiranim procesom protiv hrvatskog naroda i rimokatoličke crkve od strane komunista. Dolazi do izdavanja velikog broja knjiga i publicističkih dela o Stepincu.
 
Počelo je da se priča da su nadbiskupa, tačno 1.864 dana trovali čajem od oleandra iako je obdukcija posle Stepinčeve smrti [[1960]]. godine pokazala da je nadbiskup umro od posledica teške upale bubrega. [[1993]]. godine je napravljena nova obdukcija i dovela do navodno frapantnih otkrića. Jedan od najmorbidnijih navoda je glasina da prilikom druge autopsije u telu nije bilo srca.
Traženi su mnogi detalji iz života da bi se ličnost Alojzija Stepinca uzdigla na pijedestalu mučenika vere.
 
Pojavile su se i priče kako je Stepinac učestvovao u spašavanju Jevreja od Holokausta.
Traženi su mnogi detalji iz života da bi se ličnost Alojzija Stepinca uzdigla na pijedestalu mučenika vere.
 
I pored objektivne odgovornosti za zločine u Drugom svetskom ratu [[papa Jovan Pavle II]] ga je [[1998]]. godine proglasio “blaženikom”, što je prvi korak ka proglašenju za sveca.
Pojavile su se i priče kako je Stepinac učestvovao u spašavanju Jevreja od Holokausta.
 
== Izvori ==
I pored objektivne odgovornosti za zločine u Drugom svetskom ratu papa Jovan Pavle II ga je 1998. godine proglasio “blaženikom”, što je prvi korak ka proglašenju za sveca.
{{reflist}}
-->
 
{{start box}}