Razlike između izmjena na stranici "Manmohan Singh"

Bez izmjene veličine ,  prije 8 godina
m/м
datum rođenja
m/м (r2.7.3) (robot Dodaje: lad:Manmohan Singh; kozmetičke promjene)
m/м (datum rođenja)
| roditelji =
}}
'''Manmohan Sing ''' je predsednik vlade [[Indija|Indije]] od [[22. maj]]a [[2004.]]. do sada ( novembar 2006.). Smatraju ga arhitektom moderne Indije zbog ekonomske liberalizacije koju je pokrenuo [[1991.]]. dok je bio ministar finansija. Rođen je [[26. septembar|26. septembra]] [[1932.]]. u Gahu u [[Zapadni Pendžab|Zapadnom Pendžabu]] u današnjem [[Pakistan]]u. Član je partije [[Indijski nacionalni kongres]]. Prvi je [[Sik]], koji je postao predsednik vlade.
 
Ekonomista je po profesiji i jedno vreme je radio u [[MMF]]-u. Magistrirao je 1954. u Čandigaru u Pendžabu. Ponovo je diplomirao u Kembridžu 1957., a doktorirao je [[1962.]]. u [[Oksford]]u. Najobrazovaniji je od svih dosadašnjih indijskih predsednika vlada. Zbog svoga rada u [[UN]]-u, [[MMF]]-u i drugim međunarodnim organizacijama jako je cenjen u svetu. Bio je ministar finansija u vladi [[Narasimo Rao|Narasima Raoa]] i njemu se pripisuje zasluga u reformi indijske ekonomije tokom finansijske krize. Tokom vlasti Baratija Džanata Partije ( BDŽP ) bio je lider opozicije od [[1998.]]. do [[2004.]].
 
== Ekonomske reforme i uspon na vlast ==
Kasnih 1980ih bio je guverner centralne banke Indije, a ministar finansija je postao [[1991.]]. u vladi [[Narasimo Rao|Narasima Raoa]]. Smatra se arhitektom reformi koje je počela sprovoditi vlada, kojoj je na čelu bio [[Narasima Rao]]. Ekonomska liberalizacija od Singa i Raoa otvorila je put direktnim stranim investicijama. Indija se dotad nalazila u teškoj krizi sa velikim deficitom u [[spoljnotrgovinska razmena|spoljnotrgovinskoj razmeni]]. Devizne rezerve zemlje su bile iscrpljene. Zbog toga nije mogla lako da plati dospele rate vanjskim kreditorima. Počele su pripreme da se zlatne rezerve Indije stave kao hipoteka u Bank of England da bi se dobio novac neophodan Indiji da plaća dospele obaveze. Rešenje te krize Sing i Narasima Rao su našli u ekonomskoj liberalizaciji. Liberalizacija iz [[1991.]]. je bila prvi korak u seriji liberalizacija, koje su usledile tokom 1990ih i 2000ih. Indija je dostigla visoki stepen rasta i velike devizne rezerve. Iako je ekonomska liberalizacija bila uspešna [[Narasima Rao]] je poražen na izborima, jer ga je veliki deo naroda smatrao korumpiranim.
 
== U opoziciji i izbori 2004 ==
Manmohan Sing je ostao u Kongresnoj partiji, iako je bio marginalizovan i trpeo je stalne poraze na izborima 1996, 1998 i 1999. Nije se pridružio pobunjeničkom krilu partije, kad se mnogo vodećih političara Kongresne partije pobunilo protiv izbora [[Sonja Gandi|Sonje Gandi]] za vođu opozicije i predsednika Kongresne partije. Sonju Gandi su nacionalisti počeli napadati zbog njenog italijanskog porekla. Iako je tada izgledalo da [[Kongresna partija]] nema budućnosti Sing je ostao u njoj i pomogao je u reformi partijske platfome i organizacije.
 
Kongresna partija u koaliciji sa drugim partijama dobila je parlamentarne izbore [[2004.]]. , najviše zahvaljujući siromašnijem stanovništvu razočaranom BDŽP partijom, koja se okrenula srednjoj klasi. [[Sonja Gandi]] je tada bila lider Kongresne partije i očekivalo se da ona postane predsednik vlade. Nije pristala da bude predsednik vlade i umesto toga imenovala je Manmohana Singa. Postao je predsednik vlade [[19. maj]]a [[2004.]].
 
== Predsednik vlade ==
177.192

izmjene