Milka Bosnić – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: ru:Боснич, Милка
Autobot (razgovor | doprinos)
m Bot: ispravljena preusmerenja
Red 20:
Posle ustanka, iako još dete, Milka se uključila u rad drvarske omladine. Učestvovala je u prikupljanju hrane i odeće za partizane, u čišćenju grada, previjnju ranjenika, u pisanju i lepljenju parola. Pred fašistički [[desant na Drvar]] postala je skojevka. Bila je tada kurir u Komandi mesta. Milka je bila vredna devojka i nije se ni po čemu razlikovala od mnogih mladih Drvarčanki koje su u to vreme svim srcem prišle narodnooslobodilačkom pokretu.
 
Za vreme fašističkog desanta na [[Drvar]], [[25. 5.|25. maja]] [[1944]]. godine, Milka Bosnić učinila je izuzetan podvig koji predstavlja primer herojstva omladine [[Jugoslavija|Jugoslavije]] u narodnooslobodilačkoj borbi. Neposredno pred desant, u [[Drvar]]u je formirana tenkovska četa Prvog proleterskog korpusa. Ona je izvodila vežbe u okolini Drvara, tako da su Drvarčani poznavali tenkove i njihovu posadu. U toku borbe protiv neprijateljskih padobranaca jedan tenk našao se u opasnosti da ga neprijatelj uništiti. U jednom trenutku, Nemci su na tenk nabacili ćebe, tako da je vozaču bio zaklonjen vidik. Svi članovi posade tenka bili su ranjeni i pretila je opasnost da padnu u ruke fašistima. U tom kritičnom trenutku pored tenka je prolazila grupa zarobljenih Drvarčana koje su Nemci sprovodili. Među njima bila je i šesnaestogodišnja skojevka Milka Bosnić. Uviđajući opasnost u kojoj se našla posada tenka, Milka je iskočila iz kolone zarobljenika, pritrčala tenku i zbacila ćebe. Ranjenom vozaču ponovo se otvorio vidik, pokrenuo je tenk i nastavio borbu. Razbesneli Nemci, kojima je plen tako iznenada izmakao, okomili su se na hrabru skojevku i sasekli je bajonetama. Ubili su još mnogo Drvarčana, a među njima i Milkinu majku Jelicu i brata Zdravka.
 
Milkinog drugog brata, Đorda, Nemci su ubili nekoliko dana kasnije. Otac Pero umro je godinu pre desanta, od tifusa, zajedno s najmlađom ćerkom Radmilom. Od brojne porodice ostale su dve Milkine sestre, Dušanka i Dobrila, i šestogodišnji brat Vlado. Dušanka je i sama bila izvedena na streljanje, ali su je fašisti samo teško ranili. Uspela je da se izvuče iz gomile leševa, i sa tavana obližnje kuće je promatrala kako joj Nemci ubijaju sestru Milku.
 
U Drvaru, pored Muzeja "25. maj 1944. godine", stoje i danas ostaci partizanskog tenka. To je spomenik koji podseća na istinitu legendu o šesnaestogodišnjoj devojci čije je ime [[25. 5.|25. maja]] [[1944]]. godine ušlo u istoriju, i koje će se uvek spominjati kad se bude govorilo o podvizima mladih Jugoslavije u narodnooslobodilačkoj borbi.
 
Za Narodnog heroja proglašena je [[17. 5.|17. maja]] [[1974]]. godine.
 
== Literatura ==