Wehrmacht – razlika između verzija

Dodano 147 bajtova ,  prije 8 godina
nema sažetka uređivanja
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Bot: Brisanje šablona: Link FA.
Nema sažetka izmjene
Red 81:
 
=== Vermaht i politika ===
Vojska je izbegavala mešanje u politiku tokom većeg dela istorije Trećeg rajha. Veći deo rukovodstva je bio politički konzervativan i nacionalistički i nadao se ponovnom uspostavljanju nemačke kontrole nad teritorijama izgubljenim nakon [[Prvi svetski rat|Prvog svetskog rata]]. Hitler je obećao obnavljanje vojne snage Nemačke, te su oficiri uglavnom podržavali nacional-socijalistički pokret. Politički uticaj u vojnoj komandi je počeo da se uvećava u kasnijem periodu rata, kada su Hitlerove loše strateške odluke počele da se ispoljavaju u ozbiljnim porazima nemačke vojske. Između vojske i vlade su narasle tenzije; Hitler ne samo da je postavio nekvalifikovane kadrove na čelo svojih armija{{činjenica|date=09. 2009.}}, već je svojim komandujućim oficirima davao nemoguća naređenja, kao npr. da se streljaju svi oficiri i vojnici koji se budu povlačili.
 
=== Zavera za atentat na Hitlera ===
Red 109:
Nakon nemačke bezuslovne predaje [[7. maj]]a [[1945]]. (koja je postala efektivna [[8. maj]]a [[1945]]) Nemačkoj je zabranjeno da ima vojsku. Proteklo je više od deset godina pre nego što su [[Hladni rat|hladnoratovske]] tenzije dovele do stvaranja dveju različitih oružanih snaga u [[Zapadna Nemačka|Zapadnoj]] i [[Istočna Nemačka|Istočnoj Nemačkoj]]. Vojska Zapadne Nemačke, zvanično formirana [[5. maj]]a [[1955]], nazvana je ''[[Bundesver]]'', u prevodu „Savezne odbrambene snage“, što je bila veza sa starim ''Rajhsverom''. U Istočnoj Nemačkoj je [[1. mart]]a [[1956]]. formirana ''[[Nacionalna narodna armija]]'' (''Nationale Volksarmee''). Nijedna od ovih dveju oružanih sila nije mogla da bude formirana bez iskusnih vojnika, pa su obe armije u početku imale značajan udeo oficira koji su bili bivši pripadnici Vermahta.
 
== Vidi jošPovezano ==
* [[Bundesver]]
* [[Rajhsver]]
Red 123:
 
== Vanjske veze ==
{{Commonscat|Wehrmacht}}
* [http://www.feldgrau.com Opširna istorija i podaci o oružanim snagama Nemačke iz perioda Drugog svetskog rata od 1919. do 1945.]
* [http://www.ess.uwe.ac.uk/genocide/wehrmacht.htm Vermaht, holokaust, ratni zločini]
Red 135:
* [http://www.ethniko.net/wehrmacht/ Slike Vermahta u Grčkoj (1941-1944)]
 
[[Kategorija:Wehrmacht|* ]]
[[Kategorija:Treći Reich]]
[[Kategorija:Njemačka u Drugom svjetskom ratu]]
[[Kategorija:Njemačka vojna historija]]
[[Kategorija:Vojska po državama]]