Razlike između izmjena na stranici "Masaža"

Obrisan 1 bajt ,  prije 9 godina
m
r2.7.3) (robot Mijenja: it:Massaggio; kozmetičke promjene
(Vraćena izmjena 1091168 korisnika 109.72.50.99 (razgovor))
m (r2.7.3) (robot Mijenja: it:Massaggio; kozmetičke promjene)
Riječ masaža dolazi ili od lat. riječi "massare", što znaći gnječiti, ili od arapske riječi "mas" što znači pritiskati. Riječ "massage" upotrebljena je prvi pu u francuskoj literaturi, a upotrijebio ju je Lepage 1813. god.
 
Masaža postoji od pradavnih vremena. Čovjek [[instinkt]]ivno trlja bolni i otečeni dio tijela. Vrlo vjerojatno se masaža već odavno upotrebljavala u liječenju, osobito kod raznih afekcija lokomotornog sustava. Podaci o masaži kao sredstvu liječenja prvi put se pojavljuju otprilike 3000. god. pne., a provodila se u starih kulturnih naroda [[Azija|Azije]] - [[Kinezi|Kineza]] i [[Hindusi|Indusa]].
 
Razvoj masaže u staroj Kini odvijao se usporedo s razvojem medicine koja je uzlijekove i trave primjenjivala i akupunkturu. [[Japanci]] su pod utjecajem kineske [[akupunktura|akupunkture]] vremenom izradili sličnu metodu - shiatzu ( shi = prst, atzu = pritisak), kojom su na poseban način, pritiskom prstiju i noktiju, vršili određeni oblik akupunkture.
 
Masažu su upotrebljavali i Egipćani, Asirci, Perzijanci, stari Grci i Rimljani kao metodu liječenja oboljelih i ozljeđenih. Poznati liječnici [[Hipokrat]] i [[Galen]] preporučili su masažu kao metodu liječenja.
 
-Prvi zapis o športskoj masaži nalazimo u knjizi Rimljanina Oribasiusa iz 4. st.
 
== Uvjeti za izvođenje masaže ==
* Prostorija - treba biti dobro prozraćena i ugodno zagrijana (22-24  °C).
* Stol - treba biti ugodno mekan, tvrde podloge, širine 75-80 cm i dužine 200 cm, prekriven čistom plahtom.
* Pacijent - treba biti prekriven čistom plahtom osim onog dijela tijela koji se obrađuje, koža čista i bez akni, osim kada je to indicirano kao u [[Ručnoj limfnoj drenaži|RLD]].
* Punktopresura je postupak obrade zona 14 meridijana pritiskom prstiju ili kineskog štapića.
Danas postoji vrlo veliki broj različitih vrsta masaže, ovisno o načinu kao i o željenom cilju.
* Akupunktura je obrada pojedinih točaka iglama.
* Shiatzu je japanska masaža nastala po uzoru na kinesku masažu.
 
Indikacije:
 
Masaža može predstavljati osnovnu terapiju ili biti nadopuna drugim terapijama kod određenih smetnji. Izuzetno je korisna za osobe dobroga zdravlja. Indicirana je kod bolova u leđima, probavnih smetnji, glavobolje, depresije, stresa, anksioznosti. Sigurno je djelotvorna kod kontraktura ( ograničene gibljivosti zgloba), mišićnih atrofija, tendinitisa ( upale tetiva), distorzija, mišićnih istegnuća, iščašenja. Blagotvorna je kod problema sa disanjem. Melem je kod glavobolja i migrena. Pruža pomoć onima koji pate od problema s crikulacijom, grčeva, edema zglobova, teških nogu, te ublažava sve vrste reumatskih tegoba.
 
Masaža opušta anksziozne, nervozne osobe, osobe sklone stresu, pomaže osobi da bolje prihvati svoje vlastito tijelo, pomaže pri smanjenju naslaga masnoća, te pomaže da se osjećamo jači i čvršći. Masaža se može kombinarati sa termoterapijom, svjetlosnom terapijom, hidroterapijom, elektroterapijom i kinezioterapijom.
[[id:Urut]]
[[is:Nudd]]
[[it:MassoterapiaMassaggio]]
[[ja:マッサージ]]
[[kk:Массаж]]
108.688

izmjena