Razlike između izmjena na stranici "Java (otok)"

Dodano 8 bajtova ,  prije 8 godina
m/м
r2.7.3) (robot Dodaje: pnb:جاوا; kozmetičke promjene
m/м (r2.7.2) (robot Dodaje: oc:Java)
m/м (r2.7.3) (robot Dodaje: pnb:جاوا; kozmetičke promjene)
| style="white-space: nowrap;" | 126 700 [[km²]]
|-
| style="white-space: nowrap;" | '''[[Stanovništvo]]'''<br />&nbsp;&nbsp;&ndash;Total–Total (2005 est.)<br />&nbsp;&nbsp;&ndash;[[Gustoća stanovništva|Gustoća]]
| style="white-space: nowrap;" | <br />124 miliona<br />981/[[kvadratni kilometar|km²]]
|-
Java ili zastarelo Jawa je jedan od četiri glavna ostrva Indonezije (pored Sumatre, Bornea i Sulavesija, a sva četiri zajedno čine Velika sundska octpva).
 
== Geografija ==
Java se nalazi u Indijskom okeanu, južno od Bornea, a istočno od Sumatre. Otok ima 126.650 km² a s malim okolnim ostrvima i otokom Madura površina mu je 132.107 km²
 
== Istorija ==
 
=== Praistorijsko doba ===
 
Dokaz da je Java bila naseljena još u praistorijskom razdoblju je javanski čovek, podvrsta Homo ercetusa, koga je još 1891. našao holandski antropolog Eugen Dubois u provinciji Java Timur.
 
=== Pretkolonijalno razdoblje ===
U prvom milenijumu posle Hrista na Javi su se učvrstili budizam i hinduizam i stopili se s od ranije postojećim verovanjima tamošnjeg stanovništva. Oblikovalo se više kraljevina, od kojih su neka bila vrlo snažna. Tako je u nekom dužem razdoblju, od polovine 14. veka pa sve do početka 16. veka kraljevina Majapahit proširila svoj uticaj na celu Javu, Sumatru, Borneo, veći dio malajskog poluostrva pa sve do Timora i današnjih Filipina. Glavni grad je bio u istočnoj Javi, u okolini današnjeg grada Surabadža.
 
 
 
=== Razdoblje kolonijalizma ===
 
Prve trgovinske veze su 1597. uspostavili Portugalci, ali su ih uskoro istisnuli Holanđani koji su stigli na ostrvo 1594. Polovinom 1619. Holanđani osvajaju Džakartu i pod imenom Batavia pretvaraju ju u centar svog kolonijalnog carstva u Aziji. Na Javi se Holanđani u početku zadovoljavaju samo vladavinom tim gradom. U svojim međusobnim razmiricama, neki javanski vladari su prihvatili pomoć tehnološki nadmoćnijih Holanđana, ali su za uzvrat morali dozvoliti djelovanje Holandska istočnoindijskoj kompaniji. Tako je Kompanija tokom 17. veka preuzela kontrolu nad celim ostrvom. Java se nalazila na čvorištu azijskih morskih puteva, što je omogućilo Holanđanima kontrolu trgovine izvan Indije kojom su dominirali Englezi.
 
 
== Religija ==
Kao na Sumatri (90%), i na Javi su muslimani ogromna većina. Tokom 15. i 16. veka Java je islamizovana, tako da danas čine 91% Javanaca.
 
[[pl:Jawa]]
[[pms:Giava]]
[[pnb:جاوا]]
[[pt:Java]]
[[qu:Hawa wat'a]]
108.584

izmjene