Hram Kailash – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: az:Ellura Kaylasanatxa məbədi
Xqbot (razgovor | doprinos)
m r2.7.3) (robot Mijenja: en:Kailashnath Temple, Ellora; kozmetičke promjene
Red 32:
Postoje dvije strukture unutar dvorišta. Kao što je tradicija u Šivinim hramovima, slika svetog bika [[Nandi bik|Nandi]] je ispred centralnog hrama koji sadrži lingam. U spilji 16 Nandi Mandap i glavni Šivin hram su visoki preko 7 metara i sagrađeni na dva kata. Niži katovi Nandi Mandapa su čvrste strukture, ukrašene raskošnim reljeftima. Temelj hrama je isklesan na način koji sugerira da ga slonovi drže iznad zemlje.
 
Kameni most spaja Nandi Mandap sa trijemom hrama. Sam hram je visoka piramidsalna struktura koja podsjeća na hramove [[Južna Indija|Južne Indije]]. Svetište – zajedno sa stupovima, prozorima, unutrašnjim i vanjskim prostorijama, dvoranama za okupljanje i ogromnim lingamom u svom središtu – je potpuno izrezbareno s ništama kao i prizorima božanstva, ''mithunama'' (muškim i ženskim erotskim figurama) i drugim figurama. Većina božanstava na lijevoj strani ulaza su [[shaiva]]itska (sljedbenici Gospodara Šive) dok su na desnoj strani [[vaishnava]]itska (sljedbenici Gospodara Višnua).
 
Postoje dvije Dhvajastambhe (stupovi sa zastavama) u dvorištu. Velika statua [[Ravana|Ravane]] koji pokušava podići planinu Kailasa, dom Gospodara Šive, je jedna od najvažnijih u indijskoj umjetnosti.
 
== Galerija ==
<gallery>
Datoteka:Kailash-elephant.jpg|Slon isklesan iz stijene.
Red 44:
</gallery>
 
== V. također ==
* [[Rashtrakuta]]
* [[Spilje Ellora]]
Red 61:
[[az:Ellura Kaylasanatxa məbədi]]
[[de:Kailasa-Tempel]]
[[en:Ellora KailasanatharKailashnath Temple, Ellora]]
[[es:Templo de Kailāsanātha]]
[[fi:Kailasa]]