Akvarel – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m Vanjske veze
Xqbot (razgovor | doprinos)
m r2.7.3) (robot Dodaje: stq:Aquarellmoaleräi; kozmetičke promjene
Red 18:
Papir se najpre navlaži čistom vodom pomoću [[kist]]a, [[sunđer]]a ili pamučne krpice preko cele površine, a moguće je ovlažiti samo delove papira na kojima želimo efekte prelivanja i spontanog mešanja boja. Nove mogućnosti likovnog izraza dobijamo tako što ostavimo sliku da se osuši te onda možemo da nastavimo sa slikanjem.
 
== Istorijski razvoj akvarela ==
Akvarel je poznat još u starom [[Egipat|Egiptu]], gde su ga izrađivali na [[papirus]]u, u [[Kina|Kini]] na papiru i svili. Poznat je i u strom [[Japan]]u, [[Indija|Indiji]] i [[Persija|Persiji]]. Akvarel su negovali antički Grci i Rimljani, a javlja se i u starhrišćanskoj umetnosti. Preko Vizantijskih slikara prelazi u srednjevekovne [[samostan]]e u celoj Evropi. Brojni [[misal]]i, [[psaltir]]i, [[brevijar]]i i hronike toga vremena iluminirane su [[minijatura]]ma, [[inicijali]]ma i [[ornamenti]]ma, rađenim vodenim bojama.
 
Među prvim akvarelistima novog veka ističu se [[Albreht Direr]] i [[Hans Holbajn Mlađi]]. U doba [[barok]]a akvarel služi za skice i nacrte po kojima će se izrađivati slike u drugim tehnikama. U 18. i 19. [[vek]]u u [[Engleska|Engleskoj]] se razvilo akvarelno slikarstvo pejzaža (G.Robertson, P. i Th. Sandby, [[Vilijem Blejk]] i dr). Za engleskim primerom povode se i slikari drugih zemalja.
 
U [[19. vek]]u u tehnici akvarela vodi [[Francuska]]:[[Teodor Žeriko]], [[Ežen Delakroa]], [[Onore Domije]], [[Eduar Mane]], [[Pjer Ogist Renoar]], [[Pol Sezan]].
Red 27:
U 20. veku ovom tehnikom se služe [[Anri Matis]], [[Andre Dionaje de Segonzak]], [[Pol Sinjak]], [[Moris de Vlamenik]], i dr. Nemsčkim ekspresionistima posle [[Prvi vetski rat|Prvog svetskog rata]] akvarel je gotovo glavno slikarsko sredstvo:[[Franc Mark]], [[Georg Gros]], [[Maks Pehštajn]], [[Pol Kle]] i dr.
 
Počeci akvarela na Balkanskim prostorima javljaju se u 17. i 18. veku sa akvarelnim crtežima starih gradova. Ovu tehniku su koristili: [[Anastas Jovanović]] i [[Stevan Todorović (slikar)|Stevan Todorović]] slikajući predele i portrete. Na prelazu iz 19. u 20. vek akvarelom su se bavili [[Slava Raškaj]], [[Janez Šubić]] i [[Jurij Šubić]], a kasnije: [[Emanuel Vidović]], [[Josip Račić]], [[Miroslav Kraljević]], [[Vladimir Becić]], [[Ljubo Babić]] i dr.
 
== Literatura ==
* Deo o razvoju akvarela Opća enciklopedija JLZ Zagreb 1977
 
Red 87:
[[sq:Akuareli]]
[[sr:Акварел]]
[[stq:Aquarellmoaleräi]]
[[sv:Akvarell]]
[[te:నీటి వర్ణ చిత్రాలు]]