Harry Morgan – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 12:
 
Najpoznatiji je ulozi [[Pukovnik Sherman T. Potter|pukovnika Shermana T. Pottera]] u popularnoj TV-seriji ''[[M*A*S*H (TV serija)|M*A*S*H]]'', a prije toga kao "Pete" u ''[[Pete and Gladys]]'' i ''[[December Bride]]'', te detektiv Bill Gannon u ''[[Dragnet (serija)|Dragnetu]]''.
 
Harry Morgan je glumačku karijeru započeo pod svojim pravim imenom Harry Bratbsburg, a 1937. se priključio uglednoj kazališnoj družini Group Theatre gdje je surađivao s velikanima kao što su [[Elia Kazan]], [[Lee J. Cobb]] i [[Karl Malden]]. Kasnije se preselio u Hollywood gdje je počeo raditi pod pseudonimom ''Henry Morgan'', a kasnije ga je promijenio u ''Henry "Harry" Morgan'' kako bi se razlikovao od popularnog komičara [[Henry Morgan (komičar)|Henryja Morgana]]. Na kraju je prihvatio ime ''Harry Morgan'', pod kojim će ostati poznat do kraja svoje karijere.
 
Morgan je uglavnom glumio epizodne uloge u holivudskim filmovima, a tek je 1960-ih zabilježio uspjeh na televiziji. Međutim, pravi je uspjeh dobio sa serijom ''M*A*S*H'', iako se u njoj prvi put pojavio [[1974]]. godine u kratkoj ulozi poludjelog generala. Njegov nastup je toliko impresionirao producente da su posebno za njega stvorili lik pukovnika Shermana Portera, koga je počeo tumačiti od [[1975]]. godine. Za tu je ulogu dobio nagradu [[Emmy Award|Emmy]] [[1980]].
 
Harry Morgan je bio oženjen s Eileen Detchon od [[1940]]. do njene smrti [[1985]]. godine. Iz tog braka je imao četiri sina. Od [[1988]]. je u braku s Barbarom Bushman Quine. Morganov unuk Spencer Morgan radi kao kolumnist za ''[[New York Observer]]''.
 
==Vanjski linkovi==