Smendes – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m pravopis; rastavljeno pisanje višečlanih rednih brojeva
pravopis; rastavljeno pisanje višečlanih rednih brojeva
Red 7:
Prethodnik= [[Ramzes XI]] |
Nasljednik= [[Amenemnisu]] |
Dinastija= [[DvadesetprvaDvadeset prva dinastija Egipta|21. dinastija]] |
Smrt= 1051. pne. |
Grob= nepoznato |
}}
 
Hedjkheperre Setepenre '''Smendes''' bio je osnivač [[DvadesetprvaDvadeset prva dinastija Egipta|DvadesetprveDvadeset prve dinastije Egipta]]. Na prijestolje je došao sahranivši [[Ramzes XI|Ramzesa XI]] u Donjem Egiptu &ndash; teritoriji koju je kontrolirao. Egipatsko, odnosno rodno ime mu je bilo'''Nesbanebdjed'''<ref>[http://www.digitalegypt.ucl.ac.uk/chronology/smendes.html Nesbanebdjed]</ref> meaning "On koji je od Ovna, Gospodar Mendesa"<ref>[http://touregypt.net/featurestories/smendes.htm Smendes]</ref> ali je na grčki preveden kao Smendes od strane kasnijih klasičnih pisaca kao što su [[Seksto Afrikanac]] i [[Josephus]]. Dok su Smendesovo točno porijeklo još uvijek misterija, pretpostavlja se da je bio moćan guverner Donjeg egipta u Eri preporoda Ramzesa XI te da mu je sjedište bilo u [[Tanis (Egipat)|Tanisu]]. Smendes je jedan od važnih likova u [[Wenamun]]ovom izvještaju, datiranom u 5. godinu Preporoda ili ere ''[[Whm Mswt]]'' (odnosno 23. godine Ramzesa XI). Tamo je opisan kao važna ličnost. Wenamun tvrdi da je morao posjetiti Tanis i osobno predati akreditacije Smendesu kako bi od njega dobio dozvolu da nastavi put na sjever u suvremeni [[Libanon]] i dobavi cedrovinu za velike Amunove hramove u [[Teba (Egipat)|Tebi]]. Smendes je odgovorio davši Wenamunu brod kojim je putovao za [[Sirija|Siriju]] i [[Levant]].
 
== Vladavina ==
Iako je vladao samo u Donjem Egiptu, tragovi Smendesove nominalne vlasti se mogu naći i u Gornjem Egiptu - to je jedna stela u kamenolomu Ed-Dibabiya, nedaleko od [[Gebelein]]a na desnoj obali Nila, kao i natpis na zidu Hrama Monthua u [[Karnak]]u.<ref>J. Cerny, 'Egypt from the Death of Ramesses III to the End of the Twenty-First Dynasty' in The Middle East and the Aegean Region c.1380-1000 BC, Cambridge University Press, p.645 ISBN 0-521-08691-4</ref> Stela u kamenolomu spominje kako je Smendes "prilikom boravka u Memfisu, čuvši za opasnost koja je prijetila hramu od poplava, dao zapovijed za opravke (i zato počeo raditi na kamenolomu), te čuo vijesti o uspjehu misije."<ref>K.A. Kitchen, The Third Intermediate Period in Egypt (1100-650 BC), Warminster: Aris & Phillips, 3rd ed, 1996. p.256</ref> Smendesu [[Manetho]] u svom Epitomu pripisuje vladavinu od 26 godina, kao i suprugu [[Tentamun]]. Broj vladarskih godina podržava Stela progonstva koja spominje kako je Visoki svećenik [[Menkheperre]] suzbio lokalnu pobunu u Tebi u 25. godini vladara koji može biti jedino Smendes. Nema dokaza da su Visoki svećenici bilježili vlastite vladarske godine, čak ni kada su preuzimale kraljevske titule kao [[Pinedjem I]].<ref> Kitchen, op. cit., p.260</ref> Menkheperre je tada vođe pobune prognao u oaze u Zapadnoj pustinji. Te su osobe pomilovane nekoliko godina kasnije, za vladavine Smendesovog nasljednika [[Amenemnisu]]a.
 
Smendes je prilikom svoje vladavine kontrolirao samo Donji Egipat, dok su Srednji i Gornji Egipat bili pod vlašću svećenika kao što su Pinedjem I, Masaharta i Menkheperre. Njegov [[prenomen]] ili prijestolno ime ''Hedjkheperre Setepenre/Setepenamun''--što znači 'Svijetla je manifestacija [[Re]], Izabran od Re/[[Amun]]a'-- je kasnije postala prilično popularna u [[DvadesetdrugaDvadeset druga dinastija Egipta|22.]] i [[DvadesettrećaDvadeset treća dinastija Egipta|23. dinastiji]]. Čak pet kraljeva - [[Shoshenq I]], [[Shoshenq IV]], [[Takelot I]], [[Takelot II]] i [[Harsiese A]] - su ga koristili. Nakon što je Smendes umro [[1046. pne.]], naslijedio ga je [[Amenemnisu|Neferkare Amenemnisu]], koji mu je mogao biti sin.
 
== Reference ==