Ustavni sud Bosne i Hercegovine – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 2:
 
==Historija==
 
Prvi Ustavni sud u bivšoj [[SFRJ|Jugoslaviji]] je osnovan još [[1963]]. godine, i to je ujedno i polazna tačka historije ustavnog sudstva u Bosni i Hercegovini. U skladu sa federativnom strukturom, osim Ustavnog suda na saveznom nivou, šest republika i dvije autonomne pokrajine, su također imale svoje ustavne sudove prije raspada bivše SFRJ.
 
Linija 12 ⟶ 11:
 
==Organizacija==
 
Ustavni sud sačinjava devet sudija, od kojih šest sudija biraju parlamenti entiteta ([[Zastupnički dom Federacije Bosne i Hercegovine]] bira četiri, a [[Narodna skupština Republike Srpsk]]e dva), a preostalu trojicu bira predsjednik [[Evropski sud za ljudska prava|Evropskog suda za ljudska prava]], nakon konsultacija sa [[Predsjedništvo Bosne i Hercegovine|Predsjedništvom Bosne i Hercegovine]]. Za sudije Ustavnog suda mogu biti izabrani istaknuti pravnici visokog moralnog ugleda. Sudije koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava ne mogu biti državljani Bosne i Hercegovine niti bilo koje susjedne države. Mandat sudija imenovanih u prvom sazivu je pet godina, izuzev ako prije toga ne podnesu ostavku ili ne budu s razlogom razriješeni konsenzusom ostalih sudija. Sudije kasnijih saziva mogu obavljati svoje dužnosti do 70 godina starosti, izuzev ako prije toga ne podnesu ostavku ili budu razriješeni konsenzusom ostalih sudija.
 
Linija 22 ⟶ 20:
 
==Nadležnosti==
 
Nadležnosti Ustavnog suda se odnose na slijedeće četri tačke:
* ''Sporovi sukoba nadležnosti i apstrakna kontrola ustavnosti:'' Sud odlučuje o pozitivnim ili negativnim sukobima nadležnosti, kao i o bilo kojim drugim sporovima koji se mogu pojaviti u odnosima između državnih i entitetskih struktura vlasti odnosno institucija Bosne i Hercegovine. Ustavni sud ima nadležnost da odluči da li je bilo koja odredba ustava ili zakona jednog entiteta u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine. Prema Ustavu, sporove može pokrenuti samo određen krug ovlaštenih pokretača: član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Vijeća ministara, predsjedavajući ili njegov zamjenik bilo kojeg doma Parlamentarne skupštine, jedna četvrtina članova/delegata bilo kojeg doma Parlamentarne skupštine, ili jedna četvrtina članova bilo kojeg doma zakonodavnog organa jednog entiteta.
Linija 30 ⟶ 27:
 
==Članovi==
 
Trenutni članovi suda su:
* Predsjednik: [[Mato Tadić]]
Linija 37 ⟶ 33:
 
==Aktuelne presude==
 
===Spor o državnim obilježima===
 
[[31. mart]]a [[2006]]. godine utvrđeno je da čl. 1. i 2. Zakona o grbu i zastavi Federacije Bosne i Hercegovine i čl. 2. i 3. Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni Republike Srpske nisu u skladu sa članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa čl. 1.1. i 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije iz Aneksa I na Ustav Bosne i Hercegovine. Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i Narodnoj skupštini Republike Srpske je naloženo da, u skladu sa članom 63. stav 4. Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, u roku od šest mjeseci, od dana objave ove odluke u "Službenom glasniku Bosne i Hercegovine", usaglasi navedene odredbe sa Ustavom Bosne i Hercegovine.
 
Linija 47 ⟶ 41:
 
===Spor o nazivima općina sa prefiksom "Srpski"===
 
Sud je utvrdio [[26. mart]]a [[2004]]. da dio člana 11. Zakona o teritorijalnoj organizaciji i lokalnoj samoupravi i čl. 1. i 2. Zakona o Gradu Srpsko Sarajevo, u odnosu na nazive: Grad Srpsko Sarajevo, Srpski Drvar, Srpski Sanski Most, Srpski Mostar, Srpsko Goražde, Srbinje, Srpski Ključ, Srpska Kostajnica, Srpski Brod, Srpska Ilidža, Srpsko Novo Sarajevo, Srpski Stari Grad i Srpsko Orašje, nisu u skladu sa članom II/4. u vezi sa čl. II/3. i II/5. Ustava Bosne i Hercegovine.
 
Linija 55 ⟶ 48:
*[http://www.ustavnisud.ba Ustavni sud BiH]
 
[[CategoryKategorija:Ustavni sudovi|Bosna i Hercegovina]]
[[CategoryKategorija:Bosna i Hercegovina]]
 
[[bs:Ustavni sud Bosne i Hercegovine]]