Razlike između izmjena na stranici "Elektroforeza"

Obrisano 14 bajtova ,  prije 9 godina
m
r2.7.3) (robot Mijenja: ar:رحلان كهربي; kozmetičke promjene
m (r2.7.1) (robot Dodaje: hu:Elektroforézis)
m (r2.7.3) (robot Mijenja: ar:رحلان كهربي; kozmetičke promjene)
 
== Uvod ==
Elektroforeza, kako samo ime nagovešta, radi na principu električnog polja u kojem se DNK molekul kreće kroz smešu i kraći DNK fragmenti se kreću mnogo brže od dužih fragmenata, jer je kraćim fragmentima lakše da se kreću kroz smešu. Proteini se takođe mogu razdvojiti na ovaj način na osnovu njihovog naelektrisanja i veličine. Smeše koje se koriste za pravljenje mogu biti od različitog materijala, ali do sada se najbolje pokazala smeša, tj gel napravljen od [[agaroz|agaroze]]e.
Brzina kretanja fragmenata kroz gel zavisi od više faktora. Koncentracija agaroze je jedan od faktora. Što je koncentracija viša, kretanje fragmenata, pogotovo velikih fragmenata, je teža. Sam oblik DNK fragmenata koji se kreće takođe ima uticaj na brzinu. Na primer DNK molekul može biti linearni, spiralno uvijen u krug ili linearni sa manjim oštećenjima. Svaki od ovih oblika ima drugačiju brzinu kretanja, spiralno uvijeni je najbrži, dok je linearni najsporiji. Prisustvo Etidijum Broma (EtBr) može da uspori kretanje DNK molekula jer EtBr ima tu osobinu da može da razreši DNK molekul pri samom kretanju. Takođe i napon (elektročno polje) koji se koristi ima uticaj na kretanje, na primer najmanje moguće polje je oko 5-8 V/cm.
 
== Materijal ==
* Agaroza
* Etidijum bromid (5,25 mg/ml u H2O)
* Marker koji sadrži boju, kao što je bromofenol plava, koja omogućava da pratimo kretanje DNK fragmenata
* Plastična posuda za elektroforezu
* Češalj koji pre nego što se agaroza stvrdne stavimo u smešu i kad se agaroza stvrdne, češalj izvadimo, i ostanu nam džepovi u koje stavljamo DNK fragmente koje želimo da analiziramo.
 
NIH Guide, Tom 24, Broj 9, mart 10, 1995.
 
 
[[Kategorija:Metodi u molekularnoj biologiji]]
 
[[ar:رحلان كهربائيكهربي]]
[[bg:Електрофореза]]
[[ca:Electroforesi]]
108.812

izmjena