Zmija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Dinamik-bot (razgovor | doprinos)
m r2.6.5) (robot Dodaje: or:ସାପ
Red 4:
 
Velike vrste ([[piton]]i i [[anakonda|anakonde]]) narastu do 8 m, u iznimnim slučajevima i do 10 m. Povremeno se javljaju izvještaji i o rekordnim dužinama više od 10 m, ali to nije nikada dokazano. Ljubav prema zmijama se zove ''ofiofilija'', a strah od zmija ''ofiofobija''. Pod zmijama se ponekad podrazumijevaju i beznogi gušteri s kojima ne dijele direktno srodstvo. Starinski izraz za zmiju je '''guja'''. Jedini gmaz koji im nalukije je [[sljepić]], poznat kao "gušter bez nogu". Zmije žive širom svijeta i u vrlo različitim okolišima, od brdskih područja do slatkih voda i mora. Daleko najveći broj vrsta živi u tropima. U [[Europa|Europi]] u rijetka mjesta gdje ne žive zmije spada [[Irska]].
 
== Opis ==
 
"Broj kralježaka im je povećan na dvjesto (kod nekih vrsta maksimalno 435). Kosti [[čeljust]]i i nepca su povezane samo tetivama koje omogućuju veliko širenje, tako da i veći plijen mogu progutati u jednom komadu. U velikom [[želudac|želucu]] relativno visoko koncentrirana [[solna kiselina]] zatim razgrađuje plijen. [[Kržljonoške]] mogu gladovati i duže od godine dana."
 
Nekoliko puta godišnje zmije skidaju kožu zato što se istrošila od puzanja tlom, ili zato što im je postala pretijesna. Prije "presvlačenja" prestanu jesti, [[oko|oči]] im postanu mutne, a [[koža]] promijeni boju. Stare se kože riješi trljajući tijelo o granje ili kamen. Prema odbačenoj koži često se može odrediti vrsta zmije.
 
 
 
== Zmijski [[otrov]] i djelovanje ==