Šapur I – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.2) (robot Dodaje: eu:Sapor I.a
Xqbot (razgovor | doprinos)
m r2.7.3) (robot Mijenja: hy:Շապուհ Ա; kozmetičke promjene
Red 1:
'''Šapur I''' (ili ''Sapor''), [[veliki kralj]] [[Perzija|Perzije]] (240./242. - 270./272.). Konsolidirao je i proširio Novoperzijsko carstvo [[Sasanidi|Sasanida]] koje je osnovao njegov otac [[Ardašir I]].
 
== Rat protiv Rima ==
 
Šapur je još za života svoga oca postao njegovim suvladarom. Nastavio je poslije njegove smrti rat protiv [[Rimsko Carstvo|Rimskoga carstva]]. Perzijske su trupe osvojile [[Mezopotamija|Mezopotamiju]] i prodrle duboko u Siriju. Tamo ih je međutim kod Resaine godine 243. porazio Timesitej, šogor tadašnjega rimskog cara [[Gordijan III|Gordijana III]] (238. – 244.)nakon čega su se prema rimskim izvorima Perzijanci brzo povukli. Gordijan je ubrzo ubijen, a novi je car [[Filip Arapin]] (244. – 249.) sklopio s Perzijancima za njih prilično povoljan mir.
Red 11:
:''U trećem vojnom pohodu, kad smo krenuli protiv Karrhaia i Edese marširao je protiv nas car Valerijan i s njim je bila vojska od 70 000 ljudi. I s druge strane Karrhaia i Edese odvijala se s carem Valerijanom velika bitka za Nas, i Mi smo vlastitim rukama zarobili cara Valerijana, prefekte pretorijanaca i senatore i časnike, sve koji su vodili vojsku, sve njih Mi smo uhvatili (vlastitim) rukama i deportirali ih u Persis.'' (prevedeno prema njemačkoj wikipediji [http://de.wikipedia.org/wiki/Schapur_I.]. Citat je inače uzet iz Engelbert Winter/Beate Dignas, Rom und das Perserreich, Berlin 2001, S. 98.).
 
Šapuru I ipak nije uspjelo prodrijeti do Sredozemnoga mora, ako je to uopće bio njegov plan vjerojatno i zato jer je njegove snage vezao rimski saveznik vladara [[Palmira|Palmire]], Septimije Odenat. Šapur je očito samo htio protjerati Rimljane iz Mezopotamije i Armenije. Perzija se u ovim ratovima dokazala kao itekako opasan rimski protivnik.
 
== Unutarnja i vjerska politika ==
Red 51:
[[hr:Šapur I.]]
[[hu:I. Sápúr szászánida király]]
[[hy:Շապուհ IԱ]]
[[it:Sapore I]]
[[ja:シャープール1世]]