Mihailo Obrenović – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 99:
Tu ih je spazila i jedna vojna patrola i uhapsila ih. Neki su bili i ranjeni prilikom bekstva.
 
Svi zaverenici su izvedeni na saslušanje istog dana, a glavnu reč je vodio [[Nikola Hristić]]. Presuda je bila - smrt. Zaverenici su streljani u ponoć na Karaburmi, a u čitavoj Kneževini je bila velika žalost.Zbog poverljivih dokumenata o apsolutističkom režimu kneza Mihaila i presude na smrt Ljube Radovanovića, vlada je sakrila dokumenta sa salušanja i uzroke atentata. Javnosti je samo rečeno da su strani plaćenici ubili kneza Mihaila i da su kažnjeni smrću. Nacionalna žalost je trajala tri dana.
 
Zbog poverljivih dokumenata o apsolutističkom režimu kneza Mihaila i presude na smrt Ljube Radovanovića, vlada je sakrila dokumenta sa salušanja i uzroke atentata. Javnosti je samo rečeno da su strani plaćenici ubili kneza Mihaila i da su kažnjeni smrću. Nacionalna žalost je trajala tri dana. Knez Mihailo je sahranjen na tadašnjem groblju kod crkve svetog Marka u [[Beograd]]u uz vojne počasti. SadaDanas se njegov grob nalazi u [[Saborna crkva u Begradu|Sabornoj crkvi u Bepgradu]].
 
== Nasleđe ==
 
[[Datoteka:Prince Mihailo monument.jpg|desno|thumb|300px|Spomenik knezu Mihailu u [[Beograd]]u. Rad fiorentinskog vajara Enrika Pacija.]]