Mišićni sistem – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: Postoje misici glave, misici grudi, disajni misici, dijafragma, misici nadlakta,podlakta, tbuha, bedra, nadkolenice, podkolenice, sake i nogu!!!Misici lica su duboki(mastikatorni) i p...
 
preuzeto sa srpske Wikipedije
Red 1:
Mišićni sistem zajedno sa skeletnim čini '''aparat za kretanje'''; osim toga on učestvuje u mnogim fiziološkim procesima:
Postoje misici glave, misici grudi, disajni misici, dijafragma, misici nadlakta,podlakta, tbuha, bedra, nadkolenice, podkolenice, sake i nogu!!!Misici lica su duboki(mastikatorni) i povrsni(mimicni). Povrsni su: m.frontalis,m.orbicularis oculi,m. orbicularis oris, m.resorius, m.bukcinator.A duboki su: m.maseter,m.transversus,m.pterygoideus lateralis et medialis!!!ITD...
* ishrani;
* disanju;
* cirkulaciji krvi.
 
Mišići se za kosti spajaju snopovima vezivnih vlakana – [[tetiva]]ma. Veza sa nervnim sistemom je ostvarena tako što je svaki mišić [[inervacija|inervisan]] posebnim nervom. Tako jedan mišić može da vrši samo jednu vrstu pokreta pa su zbog toga mišići udruženi u funkcionalne grupe koje deluju [[antagonisti]]čki (pr. dvoglavi mišić na prednjoj strani nadlakta kod čoveka savija ruku, a troglavi na zadnjoj strani je opruža). Osim određenih kožnih mišića, koji potiču od [[ektoderm]]a, svi ostali su [[mezoderm]]alnog porekla.
 
Muskulatura kičmenjaka sastoji se iz glatkih i poprečno-prugastih mišićnih vlakana. Poprečno-prugasta vlakna izgrađuju mišiće telesnog zida, glave, udova, očnih mišića i dijafragme. Glatka vlakna grade mišiće unutrašnjih organa, creva, bubrežnih i polnih odvoda, zida krvnih sudova i kožnu muskulaturu.
 
Telesni mišići [[kolouste|kolousta]] i[[ribe|riba]], kao i mišići u toku embrionalnog razvića [[viši kičmenjaci|viših kičmenjaka]], predstavljeni su sa dve uzdužne trake na bokovima tela. Ove trake su podeljene poprečnim pregradama ([[miosepta]]ma) na veći broj segmenata ([[miomera]]).
 
'''Prelaskom na kopneni način života''' dolazi do promena u muskulaturi:
* za kretanje po podlozi najveći značaj dobijaju udovi pa su njihovi mišići snažno razvijeni; u vezi sa tim, segmentisanost telesnih mišića u znatnoj meri iščezava i dolazi do formiranja pojedinih mišića; ([[segmentacija]] se i dalje može uočiti na trbušnom pravom mišiću;
* u vezi sa razvićem grudnog koša, razvili su se [[međurebarni mišići.]]
* kod sisara je trbušna muskulatura podeljena na grudnu i trbušnu usled izdvajanja grudne duplje od trbušne pojavom dijafragme;
* kod ptica je naročito jako razvijen grudni mišić (m. pectoralis) koji ima značaja za letenje.
* od mišića škržnog aparata riba, kod kopnenih kičmenjaka su se zadržali mišići koji pokreću donju vilicu, mišići ždrela i grkljana i mišići koji se raspoređuju oko očiju, usta, ušiju, na obrazima; ovi mišići čine pokrete lica i daju mu izraz.
 
Kod sisara je ispod kože razvijen jedan mišićni sloj koji obrazuje potkožnu muskulaturu čija je uloga pokretanje kože. Kod čoveka i primata su posebno dobro razvijeni '''potkožni mišići''' vrata i glave koji učestvuju u pokretima mimike lica. Veoma dobro razvijenu potkožnu muskulaturu ima npr. [[jež]] koji se, zahvaljujući njoj, može saviti u klupče.
 
==Spoljašnje veze==
 
*[http://build.tripod.lycos.com/trellix/sitebuilder/f_edit_page.html BioNet Škola]
 
*[http://www.innerbody.com/image/digeov.html Atlas]
 
[[category:Životinje]]
[[category:Kičmenjaci]]
[[category:Anatomija kičmenjaka]]
 
[[en:muscular system]]
[[eo:Muskola sistemo]]
[[fr:Système musculaire]]
[[pt:Sistema muscular]]
[[ru:Мышечная система]]
[[sk:Pohybová sústava]]
[[sr:Мишићни систем]]