Razgovor:Bošnjaci – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Munjanes (razgovor | doprinos)
m ok onda, nek stoji ali ću comment-out ovo
Poništena izmjena 10892894 korisnika Munjanes (razgovor) može preventivno poslužiti da se ubuduće izbjegnu slične devijacije
Red 2:
Ljudi, ovo lici na farsu. Pa nije dat ni jedan dokaz da su razlicite verzije termina 'Bosnian, Bosniac, Bosniak...' na engleskom, nemackom ili kom vec jeziku, imale pre 200-300 godina znacenje koje smo im mi dali u poslednjem stolecu. Dakle, ako se u tim knjigama ili spisima koji su navedeni, ne spominje jasna razlika izmedju 'Bosniak' i 'inhabitants of Bosnia' onda sve ovo u veyi istorije termina treba brisati, ili ga staviti u drugaciji kontekst. Pozz, Miki.
 
== Recenzija članka (prevedenog s en-wp) ==
 
Ova Wikipedija ne bi trebala biti platforma putem koje se odašilju ideološki obilježene poruke i predstavljaju kao neutralne činjenice. Predočavati kao znanstvenu istinu diskurs koji nacionalistički političari nesmetano šire proteklih četvrt stoljeća je i opasno, bez obzira koliko takvi političari uvjerili ljude u istinitost vlastite naracije o naciji. Naša Wikipedija ne smije biti prosjek stavova laika o nekoj temi, nego mora biti znanstveno točna. Nažalost, mnoštvo stvari napisanih u članku "Bošnjaci" pokazuju da je riječ o pristranom članku koji ne bi smio biti na Wikipediji, a kamoli da se predlaže za "izabrani članak".
Red 34:
 
::Potpisujem. [[Korisnik:Maria Sieglinda von Nudeldorf|Maria Sieglinda von Nudeldorf]] ([[Razgovor sa korisnikom:Maria Sieglinda von Nudeldorf|razgovor]]) 11:47, 29 mart-ожујак 2015 (CEST)
 
<!--
;Odgovor
Čim postoji država ili polis (grad-država) koja ima ime, onda možemo govoriti o naciji (to su dakle ljudi koji pripadaju toj državi). Vezano za postojanost bosanske/bošnjačke nacije govore izvori dati u članku koji su neutralni (nije ih nijedan B/S/H pisao). Slavenske nacije su imale imena prilikom dolaska na ove prostore. Od Osmanlija se na kartama može vidjeti položaj Bosne, Hrvatske i Srbije, tako da priča da tek od 19. vijeka dolazi pojam nacije od Francuza pada u vodu iliti "ne pije vode". Vezano za jezik, slažem se da su istovjetni bosanski, srpski i hrvatski (i montenegrinski), tj. da su varijante jednog jezika, ali se i dalje ne slažem sa imenom S-H, pa sam stavio malo drugačiju formulaciju koja je dosta bolja nego prethodna. Bosanskim jezikom je pisana i povelja Kulina bana, a znamo kad je to bilo. Jezik je živa materija, pa ne mora biti današnji isti kao onaj iz npr. 10. vijeka, što očito pojedinima smeta u nakani. Jezik je definiran svakako imenom, pa smatrali ga varijantom ili zasebnim jezikom, to nije na nama, jer bosanski je prepoznatljiv u svijetu kao jezik. Što se konsenzusa tiče, ja tada nisam bio na ovoj wikipediji (niti na bosanskoj također), pa me nije briga za ono što ste se ranije dogovarali. Konsenzus nije jednom da se donese, to se vremenom donosi i mijenja, kako vrijeme protiče. Vezano za moju poruku na mojoj stranici, i dalje stojim iza nje. Njemački ima jedno ime, engleski ima jedno ime, ne kaže se englesko-irski ili njemačko-austrijski. Prije bih prihvatio jedno ime, npr. samo srpski itd. Ali ne, šta bi onda bilo sa Hrvatima, ko bi njih snosio itd. A Bošnje su mirne, neka njih. Sporna slika je uklonjena, jer se slažem sa konstatacijom da šalje iako istinitu, istovremeno i užasnu sliku. Neka bude onda! Ovi navodi koji optužuju sve Srbe i Hrvate sam uklonio, jer smatram i sam da nisu svi umiješani. Nadam se da sam u velikoj mjeri doprinio boljem kvalitetu članka.
Red 89:
Za svaki citat mogu navesti potpunu bibliografsku jedinicu.--[[Korisnik:Argo|Argo]] ([[Razgovor sa korisnikom:Argo|razgovor]]) 17:27, 31 mart-ожујак 2015 (CEST)
: Je li ti vidiš da nidokle nećemo doći raspravom ovdje. Ispravi na članku stavke za koje misliš da nisu uredu, pa ćemo vidjeti za dalje. '''Cilj je popraviti članak''', a ne dokazivati ko je upravu. Očito da se moji stavovi neće (vjerovatno nikad) poklapati sa tvojima, niti moraju. --[[Korisnik:Munjanes|Munjanes]] ([[Razgovor sa korisnikom:Munjanes|razgovor]]) 19:40, 31 mart-ожујак 2015 (CEST)
-->
Nazad na stranicu "Bošnjaci".