Četvrti križarski rat – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 1:
[[image:Eugène Ferdinand Victor Delacroix 012.jpg|thumb|300px|right|''„Ulazak križara u Carigrad“''(1840.), [[Eugène Delacroix]]]]
{{sređivanje}}
 
{{Križarski ratovi}}
Taktički uspjeh, no strategijski neuspjeh trećeg križarskog pohoda navele su mladog papu Inocenta trećeg na četvrti križarski pohod. Ključni događaj bilo je propovjedanja Fulchera od Neuillya tijekom viteškog turnira 28. Studenog 1199. godine. U veljači 1201. godine šesteročlano papino poslanstvo otišlo je u Veneciju kako bi dogovorilo prijevoz Križara. Mlečani nisu imali dovoljnu količinu brodovlja pa su trebali osvojiti Zadar. Zadar je osvojen nakon pet dana okupacije. Mlečani su opisali zadar kao lijep grad svakakvih bogatstva, a pripada i najutvrđenijim gradovima u Europi. Za vrijeme zime grad je bio temeljito porušen i opljačkan, a mletačko-križarsko brodovlje je nastavilo prema Draču i Krfu. Za to vrijeme razdor i nesloga između križarima postajali su sve veći, pa su odlasci nekih križara poremetili neke osmišljene planove.
 
'''Četvrti križarski rat''' [[1201]] - [[1204]]. Pohod na [[Carigrad]]. Prvo osvajanje grada koji je bio u kršćanskim rukama (17. srpnja 1203.) slijedi pokolj i pljačka njegovih stanovnika - kršćana. Sve je to toliko oslabilo [[Bizant]], da su [[Osmansko Carstvo|Turci]] kasnije lako prodrli u [[Europa|Europu]].
 
Započeo je na poticaj pape [[Inocent III.|Inocenta III.]], a križare je na istok prevozila [[Mletačka Republika]], zbog koje su križari svoje oružje okrenuli protiv samih kršćana. Naime, prvo su, kao naknadu za prijevoz, u korist Venecije [[Križarska opsada Zadra|osvojili Zadar]]. Zatim su se upleli u unutarnje borbe u Bizantu, osvojili Carigrad i srušili Bizantsko Carsvo, umjesto kojeg su osnovali novu križarsku državu - [[Latinsko Carstvo]].
 
[[category:Križarski ratovi]]
[[category:Vizantija]]
 
[[ar:حملة صليبية رابعة]]
[[be:Чацвёрты крыжовы паход]]
[[ca:Quarta Croada]]
[[cs:Čtvrtá křížová výprava]]
[[de:Vierter Kreuzzug]]
[[el:Δ' Σταυροφορία]]
[[en:Fourth Crusade]]
[[es:Cuarta Cruzada]]
[[et:Neljas ristisõda]]
[[fi:Neljäs ristiretki]]
[[fr:Quatrième croisade]]
[[he:מסע הצלב הרביעי]]
[[it:Quarta crociata]]
[[ja:第4回十字軍]]
[[ku:Sefera Xaçiyayê Çaram]]
[[nl:Vierde Kruistocht]]
[[pl:IV wyprawa krzyżowa]]
[[pt:Quarta Cruzada]]
[[ro:Cruciada a patra]]
[[ru:Четвёртый крестовый поход]]
[[sk:Štvrtá križiacka výprava]]
[[sr:Четврти крсташки рат]]
[[tr:Dördüncü Haçlı seferi]]
[[zh:第四次十字军东征]]