Boken – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
 
Red 1:
[[Datoteka:Various bokken or bukuto.jpg|thumb|right|150px|Bokken]]'''Bokken''', jap. (''boku'' - drvo; ''ken'' - mač), poznat još i pod nazivom ''bokuto''.
Drveni'''Bokken''', jap. (''boku'' - drvo; ''ken'' - mač), poznat još i pod nazivom ''bokuto'', je drveni mač za vježbanje, obično duljine 90-120 [[cm]]. Izrađuje se od tvrdih vrsta drveta. Oblikom i dimenzijama odgovara tradicionalnoj [[japan]]skom maču ([[katana]]). Pruža razmjerno sigurno uvježbavanje tehnika mačem u mnogim borilačkim vještinama u kojima se koristi, kao što su [[kenjutsu]], [[kendo]], [[iaido]], [[ninjutsu]] i [[aikido]].
 
Drveni mač za vježbanje, obično duljine 90-120 cm. Izrađuje se od tvrdih vrsta drveta. Oblikom i dimenzijama odgovara tradicionalnoj [[japan]]skom maču ([[katana]]). Pruža razmjerno sigurno uvježbavanje tehnika mačem u mnogim borilačkim vještinama u kojima se koristi, kao što su [[kenjutsu]], [[kendo]], [[iaido]], [[ninjutsu]] i [[aikido]].
 
Postoji varijanta sa štitnikom za ruku (''tsuba'') i bez nje. Poznati su i znatno kraći oblici koji predstavljaju tradicionalni japanski kratki mač ''[[wakizashi]]'', duljine oko 60 cm i bodež ''[[tanto]]'' duljine oko 30 cm. Potonji se često koristi i kod drugih vještina za uvježbavanje samoobrane od napada nožem.
 
{{Commonscat|Bokken (bokuto)}}
{{Japanski mačevi}}
 
 
{{Commonscat|Bokken (bokuto)}}
 
[[Kategorija:Hladno oružje]]
[[Kategorija:Borilačke vještine i sportovi]]