Razlike između izmjena na stranici "Manastir Visoki Dečani"

m
r2.7.3) (robot Dodaje: pnb:وسوکی ڈسانی; kozmetičke promjene
m (r2.6.5) (robot Dodaje: ro:Mănăstirea de la Dečani)
m (r2.7.3) (robot Dodaje: pnb:وسوکی ڈسانی; kozmetičke promjene)
{{Koordinate|42_32_48_N_20_16_18_E_type:landmark_region:CS-KM|42° 32' 48" SG Š, 20° 16' 18" IGD}}
{{UNESKO kutijica
| WHS = [[Srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji]] <br /> ''Medieval Monuments in Kosovo''
| State Party = {{flag|Srbija}}
| Type = kulturna
'''Manastir Visoki Dečani''' je zadužbina kralja [[Stefan Dečanski|Stefana III Dečanskog]] i [[car Dušan|cara Dušana]]. Gradnja je završena [[1335]]. godine, a freske su završene oko [[1350]]. godine. Manastir je posvećen Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem - Spasovdanu. Glavni neimar bio je [[majstor Vito]] Kotoranin.
 
== Izgradnja manastira ==
Manastir Visoki Dečani nalazi se u jednoj udolini pored rečice Dečanska Bistrica jugozapadno od Peći, ispod planinskog masiva [[Prokletije]]. Izgradnja crkve Hrista Pantokratora (Svedržitelja) počela je [[1327]]. godine ktitorstvom srpskog kralja Stefana Uroša Trećeg Dečanskog. Glavni majstor bio je fra Vita iz [[Kotor]]a, inače katolički monah, a radove je nadgledao arhiepiskop Danilo Drugi koji se trudio o "sazdanju i utvrđenju" crkve skupivši "veliko mnoštvo umetničkih i veštih majstora". Sam Stefan Dečanski je sazidao ugaoni kamen na ovoj crkvi a još [[1330]]. godine izdao je ktitorsku povelju kojom je bogato obdario svoju zadužbinu. Posle smrti kralja Stefana, njegovo delo nastavio je njegov sin [[Stefan Dušan|Stefan Uroš Četvrti Dušan]] i okončao gradnju Dečana [[1335]]. godine. U vreme turskog robovanja ova carska lavra je opstala, ali u vrlo teškim okolnostima.
 
<blockquote>''"A sam, postavivši šatore, tu prebivaše diveći se krasnome mestu, jer leži na najvišim mestima, sačišćeno svakim drvećem, mnogogranatim i mnogoplodnim, a ujedno ravno i travno, a odasvud teku najslađe vode. Tu izviru veliki izvori i napaja ga bistra reka, čija voda pre ukusa daje veliko rumenilo licu, a posle ukusa veliko dobro rastvorenje telu, tako da se niko ne može nasititi naslade vode. Sa zapadne strane zatvaraju ga najviše gore i njihove strmine, i otuda je tamo zdrav vazduh. Sa istočne strane ovome se priupodobljava veliko polje, navodnjavano istom rekom. Takvo je dakle mesto časno i dostohvalno za podizanje manastira"'' ([[Grigorije Camblak]]).</blockquote>
 
== Period posle 16. veka ==
[[Datoteka:Eglise du monastère de Visoki Dečani.jpg|thumb|right|250px|Zadnji deo manastira Dečani]]
U vreme obnove Pećke patrijaršije, u drugoj polovini 16. veka, nastaju bolja vremena. U to vreme, pa i kroz ceo [[17. vek]], manastirska riznica, biblioteka i ostala manastirska zdanja su obogaćena vrednim dragocenostima. Posebno je značajan rad manastirske skriptorije gde su prepisivane bogoslužbene i bogoslovske knjige. U vreme Velike seobe Srba pod patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem, manastir su opljačkali [[Otomanski Imperij|Turci]]. Ponovo su nastala teška vremena za manastir Dečane i njegovo bratstvo koje se tih godina jedva održalo.
Kosovska pošta je na proleće 2009. izdala poštanske markice, na kojima je prikazan manastir Visoki Dečani kao „arhitekstonsko blago Kosova“, bez napominjanja njegove povezanosti sa srpskom kulturom i istorijom.<ref>[http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0/59020/%D0%94%D0%B5%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%88%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%BC+%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B0.html Dečani na poštanskim markama Kosova.] Radio-televizija Srbije, 4. maj 2009. Pristupljeno 4.5.2009.</ref>
 
== Svetska baština ==
Ovaj manastir se nalazi na spisku [[Unesko]]ve [[Svetska baština|Svetske baštine]] zajedno sa još tri manastira [[SPC]] pod imenom „[[Srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji]]“.
 
[[nl:Klooster Visoki Decani]]
[[pl:Monaster Visoki Dečani]]
[[pnb:وسوکی ڈسانی]]
[[ro:Mănăstirea de la Dečani]]
[[ru:Монастырь Высокие Дечаны]]
109.415

izmjena