Manastir Visoki Dečani – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.6.5) (robot Dodaje: ro:Mănăstirea de la Dečani
Xqbot (razgovor | doprinos)
m r2.7.3) (robot Dodaje: pnb:وسوکی ڈسانی; kozmetičke promjene
Red 1:
{{Koordinate|42_32_48_N_20_16_18_E_type:landmark_region:CS-KM|42° 32' 48" SG Š, 20° 16' 18" IGD}}
{{UNESKO kutijica
| WHS = [[Srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji]] <br /> ''Medieval Monuments in Kosovo''
| State Party = {{flag|Srbija}}
| Type = kulturna
Red 16:
'''Manastir Visoki Dečani''' je zadužbina kralja [[Stefan Dečanski|Stefana III Dečanskog]] i [[car Dušan|cara Dušana]]. Gradnja je završena [[1335]]. godine, a freske su završene oko [[1350]]. godine. Manastir je posvećen Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem - Spasovdanu. Glavni neimar bio je [[majstor Vito]] Kotoranin.
 
== Izgradnja manastira ==
Manastir Visoki Dečani nalazi se u jednoj udolini pored rečice Dečanska Bistrica jugozapadno od Peći, ispod planinskog masiva [[Prokletije]]. Izgradnja crkve Hrista Pantokratora (Svedržitelja) počela je [[1327]]. godine ktitorstvom srpskog kralja Stefana Uroša Trećeg Dečanskog. Glavni majstor bio je fra Vita iz [[Kotor]]a, inače katolički monah, a radove je nadgledao arhiepiskop Danilo Drugi koji se trudio o "sazdanju i utvrđenju" crkve skupivši "veliko mnoštvo umetničkih i veštih majstora". Sam Stefan Dečanski je sazidao ugaoni kamen na ovoj crkvi a još [[1330]]. godine izdao je ktitorsku povelju kojom je bogato obdario svoju zadužbinu. Posle smrti kralja Stefana, njegovo delo nastavio je njegov sin [[Stefan Dušan|Stefan Uroš Četvrti Dušan]] i okončao gradnju Dečana [[1335]]. godine. U vreme turskog robovanja ova carska lavra je opstala, ali u vrlo teškim okolnostima.
 
Red 23:
<blockquote>''"A sam, postavivši šatore, tu prebivaše diveći se krasnome mestu, jer leži na najvišim mestima, sačišćeno svakim drvećem, mnogogranatim i mnogoplodnim, a ujedno ravno i travno, a odasvud teku najslađe vode. Tu izviru veliki izvori i napaja ga bistra reka, čija voda pre ukusa daje veliko rumenilo licu, a posle ukusa veliko dobro rastvorenje telu, tako da se niko ne može nasititi naslade vode. Sa zapadne strane zatvaraju ga najviše gore i njihove strmine, i otuda je tamo zdrav vazduh. Sa istočne strane ovome se priupodobljava veliko polje, navodnjavano istom rekom. Takvo je dakle mesto časno i dostohvalno za podizanje manastira"'' ([[Grigorije Camblak]]).</blockquote>
 
== Period posle 16. veka ==
[[Datoteka:Eglise du monastère de Visoki Dečani.jpg|thumb|right|250px|Zadnji deo manastira Dečani]]
U vreme obnove Pećke patrijaršije, u drugoj polovini 16. veka, nastaju bolja vremena. U to vreme, pa i kroz ceo [[17. vek]], manastirska riznica, biblioteka i ostala manastirska zdanja su obogaćena vrednim dragocenostima. Posebno je značajan rad manastirske skriptorije gde su prepisivane bogoslužbene i bogoslovske knjige. U vreme Velike seobe Srba pod patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem, manastir su opljačkali [[Otomanski Imperij|Turci]]. Ponovo su nastala teška vremena za manastir Dečane i njegovo bratstvo koje se tih godina jedva održalo.
Red 35:
Kosovska pošta je na proleće 2009. izdala poštanske markice, na kojima je prikazan manastir Visoki Dečani kao „arhitekstonsko blago Kosova“, bez napominjanja njegove povezanosti sa srpskom kulturom i istorijom.<ref>[http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0/59020/%D0%94%D0%B5%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%88%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%BC+%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B0.html Dečani na poštanskim markama Kosova.] Radio-televizija Srbije, 4. maj 2009. Pristupljeno 4.5.2009.</ref>
 
== Svetska baština ==
Ovaj manastir se nalazi na spisku [[Unesko]]ve [[Svetska baština|Svetske baštine]] zajedno sa još tri manastira [[SPC]] pod imenom „[[Srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji]]“.
 
Red 72:
[[nl:Klooster Visoki Decani]]
[[pl:Monaster Visoki Dečani]]
[[pnb:وسوکی ڈسانی]]
[[ro:Mănăstirea de la Dečani]]
[[ru:Монастырь Высокие Дечаны]]