Medalja za građanske zasluge – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
preuzeto sa sr.wiki
(nema razlike)

Verzija na datum 21 maj 2012 u 10:43

Medalju za građanske zasluge osnovao je 7. aprila 1902. godine kralj Aleksandar I Obrenović, ali je njeno dodeljivanje nastavljeno bez ikakvog prekida i tokom potonjih vladavina Petra I, Aleksandra I i Petra II.

Medalja za građanske zasluge
dodeljuje
Kraljevina Srbija
Kraljevina Jugoslavija
Dodeljuje se za Zasluge za Kralja, Dinastiju i Državu, za dugu i zaslužnu javnu službu i opšte zasluge za narod.
Statistika
Ustanovljen 7. april 1902.

Opis

Medalja je imala dva stepena (Zlatna i Srebrna medalja), i nosila se u 1. stepenu o crvenoj traci širokih svetlo plavih pruga uz ivice, a u 2. stepenu o crvenoj traci plavobelih ivica. Ipak, zna se da je posle 1903. godine 2. stepen nošen o istoj traci kao 1. stepen, iako se zakonska stipulacija nije izmenila.

Medalja se dodeljivala za zasluge za Kralja, Dinastiju i Državu, za dugu i zaslužnu javnu službu i opšte zasluge za narod.

Izvori







Vidi još


  Odlikovanja Kneževine i Kraljevine Srbije
Orden Takovskog krstaOrden Svetog kneza LazaraOrden Miloša VelikogKarađorđeva zvezdaOrden Svetog SaveOrden belog orlaOrden kraljice NatalijeOrden kneginje NatalijeOrden Crvenog krstaMedalja za zasluge Crvenog krstaMedalja za vojničke vrline (Kraljevina Srbija)Medalja za uspomenu na izbor Petra I za kralja Srbije i povratak dinastije KarađorđevićaMedalja za građanske zaslugeMedalja za hrabrost (1913)Medalja za revnosnu službu (1913)Medalja za hrabrost (1912)Krst milosrđa (Kraljevina Srbija)Spomenica na rat 1912. godineSpomenica na rat 1913. godine


  Odlikovanja Kraljevine SHS / Kraljevine Jugoslavije
Orden Jugoslovenske kruneOrden Svetog kneza LazaraKarađorđeva zvezdaOrden Svetog SaveOrden belog orlaAlbanska spomenicaOrden Crvenog krstaMedalja za zasluge Crvenog krstaMedalja za vojničke vrline (Kraljevina Srbija)Medalja za uspomenu na izbor Petra I za kralja Srbije i povratak dinastije KarađorđevićaMedalja za građanske zaslugeMedalja za hrabrost (1913)Medalja za revnosnu službu (1913)Spomenica rata za oslobođenje i ujedinjenje 1914-1918. godineMedalja za unapređivanje poljoprivredeMedalja za spomen na dvadeset petu godišnjicu oslobođenja Južne SrbijeSpomenica na borbe za oslobođenje severnih krajeva Jugoslavije 1918-1919. godineRatni krst 1941.