Moamer Gadafi – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 178:
[[15. maja]] [[2006]], Stejt Dipartment je objavio da će ponovo uspostaviti pune diplomatske odnose sa Libijom. Ovo je došlo nakon objavljivanja libijskog programa za masovno uništenje tako da je Stejt Dipartment takođe izjavio da će Libija biti uklonjena sa liste nacija koje podržavaju terorizam. [http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/africa/4773617.stm]
 
== DržavniciGadafi oi Gadafijudrzavnici ==
 
Čuli ste da je Gadafi finansirao i pomagao dosta političara u Evropi. E pa Rade Lacković je pomagao Gadafija. Muamer je jednom došao u zvaničnu posetu Srbiji, ali je prvo otišao do Šapca pa tek onda u Beograd. Tamo su ga čekala važnija posla. Naime, Rade ga je čekao na šabačkom vašaru kod ciganjskog ringišpila tačno u podne. Kad su se sreli Gadafi se obradovao jer je ponovo video najpoznatiju osobu istočno (a i zapadno) od Griniča. Izljubiše se tri puta, izgrliše i odoše na PRASETINU kod Džoa. Popiše, pojedoše, ali Radu ne bude jasno zašto je Momir došao. Pukovnik mu objasni da je došao po pomoć jer ne zna kako da natera svoj lenji arapski narod da radi. Rade mu predloži da umesto hodže na džamijama, pet puta dnevno pušta Da ima ljubavi i Sexy seka kako bi animirao lenje Libijce. Pukovniku se svidelo i prihvati ideju. U znak zahvalnosti Muamer mu pokloni krdo kamila, naftnu bušotinu i 70 arapkinja. NadMaršal, Veliki General Gospodin Rade i Pukovnik se dogovoriše i potpisaše dogovor o saradnji. Kada je Muamer došao kući, naredio je svojim sinovima da skinu sa Interneta Radove pesme i da pošalju svim džamijama od Tunisa do Egipta. Gadafijev sin je bio nevernik i protivnik Radov, te je namerno skinuo pesmu od Crnog- 100 cu čaša polomiti. Kada su to čuli Libijci sa razglasa, poludeli su i pobunili se. Kažu ljudi da je NATO zbog toga bombardovao, a ne zbog nafte. Radeisti-pobunjenici pobediše,a jedan Gadafijev sin beše ubijen, dok drugog nevernika još traže.
 
Tokom svoje 42 godine vladavine strani ili još preciznije državnici takozvanog zapadnog sveta su drastično menjali mišljenje o Moameru Gadafiju odlazeći iz jednog do drugog ekstrema počevši od rječi američkog predsednika [[Ronald Reagan|Ronalda Reagana]] kazanih 9.4.1986:
*"Mi znamo da je cilj ovog ludog psa bliskog istoka svetska revolucija, muslimanska fundamentalistička revolucija koja cilja na mnoge njegove arapske kolege" <ref>[http://middleeast.about.com/gi/o.htm?zi=1/XJ&zTi=1&sdn=middleeast&cdn=newsissues&tm=271&f=00&tt=13&bt=0&bts=0&zu=http%3A//www.presidency.ucsb.edu/ws/index.php%3Fpid%3D37105 The President's News Conference April 9, 1986]</ref>
Linija 186 ⟶ 189:
 
Razliku u razmišljanjima o Gadafiju i njegov podršci revolucionarnim pokretima je na kraju najbolje objasnio na zapadu i u [[Afrika|Africi]] proslavljeni [[Nelson Mandela]] kojeg su zapadne sile želile sprečiti u posjetu Libiji 1997. godine rječima:
*"Kako se oni usude da imaju takvu aroganciju da nam diktiraju gdje mi trebamo ići i od kojih država mi smijemo biti prijatelji. Gadafi je moj prijatelj. Podržavao (crnačku borbu protiv aparthejda) nas je kada smo bili sami i kada su ovi koji danas žele sprečiti moj poset bili naši neprijatelji. Oni nemaju nikakav moral."
 
== Opozicija, atentati i zavjere ==