Razlike između izmjena na stranici "Wikipedia:Značaj"

Dodano 1.212 bajtova ,  prije 9 godina
nema sažetka uređivanja
(Nova stranica: {{Radovi}} Na Wikipediji se pod izrazom '''značaj''' podrazumijevaju osnovni, odnosno minimalni kriteriji na temelju kojih se može odrediti da li se o nekoj temi treba postojati...)
 
 
Određivanje kriterija se, koliko god je to moguće, mora temeljiti na dosadašnjoj praksi Wikipedije na srpskohrvatskom jeziku, odnosno, ukoliko kriteriji nisu postojali, na primjeni odgovarajućih kriterija koji postoje na drugim Wikipedijama.
 
==Osnovni kriteriji==
<!--Osnov preuzet sa sr.wiki-->
 
Tema je '''značajna''' ako je bila predmet više netrivijalnih objavljenih radova čiji su izvori [[Wikipedia:Pouzdani izvori|pouzdani]] i [[Wikipedia:Nezavisni izvori|nezavisni]], kako od samog predmeta, tako i među sobom. Sve teme moraju prelaziti minimalni prag '''značaja''' da bi članak na tu temu bio uključen u Wikipediju. Ovaj zahtjev osigurava postojanje dovoljno izvornog materijala da se napiše [[Wikipedia:Provjerljivost|provjerljiv]], [[Wikipedia:Šta Vikipedija nije|enciklopedijski]] članak o temi.
 
*Pod "objavljenim radovima" se podrazumijeva širok raspon radova svih oblika, uključujući novine, knjige i elektronske knjige, časopise, televizijske i radijske dokumentarne programe, izvještaje vladinih agencija, naučne časopise i sl.
*Kriterij "nezavisnosti" isključuje svako samo-pojavljivanje ili -probijanje u javnosti, reklamiranje od strane predmeta, sav samo-objavljeni materijal, autobiografije, saopćenja za medije i druge takve radove povezane sa predmetom, njegovim stvaraocem, ili drugima sa stvarnim financijskim ili drugim interesom, odnosno naklonosti u vezi s predmetom.
 
==Specifični kriteriji po temama==
 
Dolje su navedeni neki od primjera, odnosno osnova za specifične kriterije po vrsti tema.