Srpska radikalna stranka – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
m Vraćene izmjene 109.92.94.255 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika 87.250.37.80
Red 1:
{{redirect|SRS}}
 
'''Srpska radikalna stranka''' (SRS) je patriotska[[nacionalizam|nacionalistička]] [[politička stranka]] u [[Srbija|Srbiji]].
 
Osnovana je početkom [[1991]]. godine ujedinjenjem nekoliko manjih nacionalističkih stranaka, te je na čelu s [[Vojislav Šešelj|Vojislavom Šešeljom]] usvojila program rusenjastvaranja komunistickog[[Velika poretka,propagiralaSrbija|Velike povratakSrbije]]. narodaNjeni crkvičlanovi isu otkrivalaigrali genocidevažnu Ustasaulogu nadprilikom Srbima[[Incident kojeu suBorovom komunistiselu|incidenta prikrivaliu Borovom selu]], događaja koji je imao važnu ulogu u eskalaciji [[Rat u Hrvatskoj|rata u Hrvatskoj]], a kasnije tokom raspada Jugoslavije su branilise Srpskiborili narodu srpskim paravojnim formacijama u ratu u Hrvatskoj, iodnosno [[Rat u BiH|ratu]] u [[Bosna i Hercegovina|Bosni i Hercegovini]].
 
Od 1992. do 1993. te od 1998. do 2000. SRS je u Srbiji bila na vlasti zajedno sa [[Socijalistička partija Srbije|Socijalističkom partijom Srbije]]. Od oktobra 2000. SRS se nalazi u opoziciji, mada je ineko daljevrijeme bila najjača politička stranka u Srbiji.
 
 
== Program ==
 
SRS se kao nacionalistička stranka zalaže za stvaranje srpske države koja bi sadržavala teritorije šire od današnje Srbije, odnosno velikosrpski projekt koji bi uključivao teritorije današnje Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine i dijelova Hrvatske istočno od tzv. [[Šešeljeva linija|Šešeljeve linije]]. Međutim, za razliku od 1990-ih, SRS danas inzistira na tome da se ti ciljevi mogu postići isključivo političkim, odnosno mirnim putem. Usprkos toga, u dijelu srpske javnosti i javnosti susjednih država SRS se smatra ekstremističkom strankom čiji bi eventualni dolazak na vlast povećao mogućnost novih oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije. Zbog toga je SRS, iako najveća politička stranka u Srbiji, u opoziciji, odnosno sve druge vodeće političke stranke nastoje ne koalirati s njom na nacionalnoj razini.
SRS se zalaze za odstupanje Srbije od evrointegracija,i za okretanje Ruskoj federaciji.Sporazum o trgovini sa Rusijom jaka je sansa za poboljsanje Srpske privrede.SRS podrzava suverenitete i RS i F BIH,narod u federaciji se plasi dolaska Radikala na vlast u Srbiji.Naime Vojislav Seselj se za vreme rata borio da zastiti ne samo Srbe vec i Bosnjake i Hrvate sto dokazuje cinjenica da su aktivisti SRS
 
materijalno pomagali Bosnjake u Zvorniku nakon sto su stradali od Arkanovaca.Pored toga na mitinzima je upozoravao narod do cega ce doci u koliko se bude oruzano sukobljavao medjusobno,ali kada je doslo do stradanja,cilj mu je bio da zastiti Srbe od protivnickih vojnih formacija,a da pritom ne ugrozi gradjane druge nacionalnosti.Seselj je takodje bio veliki prijatelj sa pokojnim generalom Rasimom Delicem, odbranio je 99 od 100 tacaka optuznice a tokom sudjenja je dokazao da je njegov odnos prema ratu bio profesionalno vojnicki.Jedan od najistaknutijih clanova glavnog odbora SRS svojevremeno je bio Sulejman Spaho.Pretnje upucene Bosnjacima od strane Aleksandra Vucica bile su dokaz njegovog povrsnog shvatanja stranacke ideologije koje je naislo na negodovanje od strane Vojislava Seselja.Sirenje Srbije nije u interesu SRS vec je njen cilj postizanje potpune neutralnosti po uzoru na Svajcarsku.
S druge strane, SRS od odlaska u opoziciju kao glavni element svog programa sve manje ističe zahtjeve za promjenom srpskih granica, a sve više socijalna pitanja, odnosno populističku kritiku vladajućih stranaka tzv. ''demokratskog bloka'' koje optužuje za korupciju i nesposobnost.
 
== Formiranje ==
 
Stranka je nastala iz inicijativnog odbora za osnivanje Srpskog slobodarskog pokreta, formiranog od grupe srpskih patriotanacionalista i [[antikomunizam|antikomunista]] [[6.1.]] 1990. Osnivački kongres pokreta je održan [[23.1.]] [[1990]]. Toj organizaciji se [[14.3.]] [[1990]]. pridružila grupa disidenata iz stranke [[Srpska narodna obnova]], pa je osnovana nova stranka po imenu [[Srpski pokret obnove]] (SPO) na čelu s [[Vuk Drašković|Vukom Draškovićem]].
 
Neslaganje između Draškovića i [[Vojislav Šešelj|Vojislava Šešelja]] je dovelo do toga da se potonji odvoji iz SPO i osnuje vlastitu stranku [[Srpski četnički pokret]]. Ona se u Kragujevcu 23.2. 1991. ujedinila s jednom frakcijom Narodne radikalne stranke koje je predvodio [[Tomislav Nikolić]], te je osnovana nova stranka pod imenom [[Srpska radikalna stranka]].
Linija 21 ⟶ 22:
== Organizacija ==
 
[[Datoteka:Vojvodina politics map.png|thumb|200px|Izborni rezultati Srpske radikalne stranke na vojvođanskim lokalnim izborima u Srbiji -APV iz 2004. godine]]
Najznačajniji organ Srpske radikalne stranke je Otadžbinski Kongres, koji se održava redovno svake četiri godine. Delegati Kongresa biraju predsednika, zamenika predsednika, kao i ostale članove Centralne otadžbinske uprave. Kongres odlučuje o Programu i Statutu Srpske radikalne stranke i definiše delovanje Srpske radikalne stranke u narednom periodu.