Zaljevsko područje San Francisca – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 80:
 
 
 
<!--
 
1.6== Geologija i geomorfologija Zalivske Oblasti ==
Zalivska oblast je širom sveta poznata po kompleksnosti svoje geološke građe. Geološku građu ove oblasti sačinjavaju formacije sastavljene od sedimentnih krečnjačkih stena i peščara, metamorfnih serpentinskih stena, naslaga uglja kao i neverovatni bazaltni oblici i naslage pepela nastali erupcijom danas ugašenih vulkana u bližoj ili daljoj geološkoj prošlosti. Na nekim lokacijama su u ogromnom broju prisutni fosili sisara pleistocenske starosti.
 
Nastanak nekoliko planinskih masiva kao i velikog broja grebenskih i brdskih struktura vezan je za velike sile pritiska nastale sučeljavanjem pacifičke i severnoameričke ploče. Ove strukture obezbeđuju spektakularan pogled na veliki deo Zalivske oblasti i uključuju Mount Tamalpais sa 784 metara u okrugu Marin, Mount Diablo sa 1,173 metara u okrugu Kontra Kosta, Mission Peak sa 767 metara u Alameda okrugu i Mount Hamilton sa 1,284 metara nadmorske visine u okrugu Santa Klara na kome se nalazi i čuvena Lik opservatorija.
Zalivska oblast je širom sveta poznata po kompleksnosti svoje geološke građe. Geološku građu ove oblasti sačinjavaju formacije sastavljene od sedimentnih krečnjačkih stena i peščara, metamorfnih serpentinskih stena, naslaga uglja kao i neverovatni bazaltni oblici i naslage pepela nastali erupcijom danas ugašenih vulkana u bližoj ili daljoj geološkoj prošlosti. Na nekim lokacijama su u ogromnom broju prisutni fosili sisara pleistocenske[[pleistocen]]ske starosti.
 
 
=== Vertikalni reljef ===
 
 
Nastanak nekoliko planinskih masiva kao i velikog broja grebenskih i brdskih struktura vezan je za velike sile pritiska nastale sučeljavanjem pacifičke i severnoameričke ploče. Ove strukture obezbeđuju spektakularan pogled na veliki deo Zalivske oblasti i uključuju [[Mount Tamalpais]] sa 784 metara u okrugu Marin, [[Mount Diablo]] sa 1,173 metara u okrugu Kontra Kosta, Mission Peak sa 767 metara u Alameda okrugu i Mount Hamilton sa 1,284 metara nadmorske visine u okrugu Santa Klara na kome se nalazi i čuvena [[Lik opservatorija]].
 
Dve glavne grbenske celine su uglavnom paralelne sa glavnim rasedima:
* Coast Range, predstavlja greben poluostrva San Francisko i okruga Marin.
* Brda Ouklanda i Berklija i njihova južna grebenska linija koja zahvata Mišn pik.
 
Mapa pokazuje važnije rasede u Zalivskoj oblasti
=== Rasedi ===
 
Region je takođe podeljen na najmanje četiri glavna rasedna sistema sa stotinama manjih rasedlina koje pripadaju ozloglašenom San Andreas rasedu, od kojih su svi na dodiru pacifičke i severnoameričke ploče.
[[Image:Flat eq map anotated.png|thumb|right|250px|Mapa pokazuje povećanje jačine trusa u odnosu na tip zemljišta.]]
Ovaj region je posebno izložen katastrofama povezanim sa velikim zemljotresima, kombinovanih sa više faktora:
 
Ovaj region je posebno izložen katastrofama povezanim sa velikim zemljotresima, kombinovanih sa više faktora:
• mnogobrojni aktivni rasedi u regionu.
• određeni tipovi zemljišta u blizini zaliva kao i u kotlinama u unutrašnjosti utiču na povećanje jačine zemljotresa. Zemljišta koja uvećavaju jačinu trusa su prikazana na mapi iznad.
• velike površine u zalivskoj oblasti su isušene močvare, danas značajno urbanizovane, koje su podložne sleganju zemljišta.
• veliki broj starih zgrada, od kojih mnoge ne mogu izdržati jače zemljotrese.
• intezivna gradnja u zonama koje su podložne klizištima i blatnim bujicama.
• Veći deo komunalne infrastrukture nezadovoljava standarde potrebne da se odrzi funkcionisanje u slučaju većih zemljotresa i požara.
 
* mnogobrojni aktivni rasedi u regionu.
* određeni tipovi zemljišta u blizini zaliva kao i u kotlinama u unutrašnjosti utiču na povećanje jačine zemljotresa. Zemljišta koja uvećavaju jačinu trusa su prikazana na mapi iznad.
* velike površine u zalivskoj oblasti su isušene močvare, danas značajno urbanizovane, koje su podložne sleganju zemljišta.
* veliki broj starih zgrada, od kojih mnoge ne mogu izdržati jače zemljotrese.
* intezivna gradnja u zonama koje su podložne klizištima i blatnim bujicama.
* Veći deo komunalne infrastrukture nezadovoljava standarde potrebne da se odrzi funkcionisanje u slučaju većih zemljotresa i požara.
 
 
<!--
 
1.7 Transport u Zalivskoj Oblasti