Zaljevsko područje San Francisca – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 66:
Visoku popularnost Zalivska oblast duguje svom blagom vremenu, svojoj kulturnoj i ekonomskoj razvijenosti, koja u kombinaciji sa ograničenim građevinskim zonama dovodi do toga da su cene nekreatnina izuzetno visoke. Naročito su visoke kupoprodajne cene stambenog prostora, kao i zakup u komercijalne svrhe. Zahvaljujući relativno nižoj ceni nekreatnina u predgrađu i ograničenog javnog transporta, duge, skupe i često neprijatne automobilske gužve su česte u regionu. Zbog tih problema mnoge druge aktivnosti su skuplje nego u ostalim delovima zemlje. Samo su kod određenog dela populacije primanja pratila porast troškova života, pa je veliki broj zaposlenih koji imaju minimalnu zaradu, pa čak i domaćinstva sa više zaposlenih članova zavedeno kao „siromašno”, dok su viši prihodi, neophodni za zadovoljavajući životni standard doveli do povećanja taksi u Zalivskoj oblasti,
 
<!--
 
== Klima ==
 
Iz razloga što brda, planine, i velike vodene površine prouzrokuju tako veliki geografski diverzitet u regionu, Zalivska oblast ima značajnu različitost mikroklimata. Zone blizu [[Tihi Ocean|Tihog okeana]] generalno karakterišu relativno male temperaturne razlike tokom godine, sa svežim maglovitim letima i blagim kišnim zimama. Zone u unutrašnjosti, naročito one koje su planinama odvojene od okeana imaju toplija leta i niže noćne temperature tokom zime. U nekoliko stambenih zona zimi čak padne i sneg koji se maksimalno zadrži par sati, a na nekim vrhovima (St. Helena, Mount Hamilton, Mount Diablo i Mount Tamalpais) se u toku zime u više navrata zadržava sneg po nekoliko dana.
1.5 Klima Zalivske Oblasti
Iz razloga što brda, planine, i velike vodene površine prouzrokuju tako veliki geografski diverzitet u regionu, Zalivska oblast ima značajnu različitost mikroklimata. Zone blizu Tihog okeana generalno karakterišu relativno male temperaturne razlike tokom godine, sa svežim maglovitim letima i blagim kišnim zimama. Zone u unutrašnjosti, naročito one koje su planinama odvojene od okeana imaju toplija leta i niže noćne temperature tokom zime. U nekoliko stambenih zona zimi čak padne i sneg koji se maksimalno zadrži par sati, a na nekim vrhovima (St. Helena, Mount Hamilton, Mount Diablo i Mount Tamalpais) se u toku zime u više navrata zadržava sneg po nekoliko dana.
{|
|- style="vertical-align:top"
| [[Image:San Francisco Bay Area Skyline BulevarBlvd.jpg|thumb|250px|[[Skyline Boulevar]]se pruža preko Santa Kruz planina, ovde blizu gradića Paolo Alto, za vreme zime i proleća, brda koja okružuju Zalivsku oblast, zbog velike količine padavina su zelene boje. ]]
| [[Image:San Francisco Bay Area Skyline Blvd2.jpg|thumb|309px|
Kiša je retka u zalivskoj oblasti za vreme letnjih meseci. Kao rezultat slabih padavina, u okolnim brdima leti vlada suša i travne oblasti dobijaju zlatno žutu boju..]]
|}
 
Skyline Bulevar se pruža preko Santa Kruz planina, ovde blizu gradića Paolo Alto, za vreme zime i proleća, brda koja okružuju Zalivsku oblast, zbog velike količine padavina su zelene boje.
 
Kiša je retka u zalivskoj oblasti za vreme letnjih meseci. Kao rezultat slabih padavina, u okolnim brdima leti vlada suša i travne oblasti dobijaju zlatno žutu boju.
 
<!--
1.6 Geologija i geomorfologija Zalivske Oblasti
Zalivska oblast je širom sveta poznata po kompleksnosti svoje geološke građe. Geološku građu ove oblasti sačinjavaju formacije sastavljene od sedimentnih krečnjačkih stena i peščara, metamorfnih serpentinskih stena, naslaga uglja kao i neverovatni bazaltni oblici i naslage pepela nastali erupcijom danas ugašenih vulkana u bližoj ili daljoj geološkoj prošlosti. Na nekim lokacijama su u ogromnom broju prisutni fosili sisara pleistocenske starosti.