Pop-art – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 1:
Integrisanje umjetnosti u sociološki kontekst, započeto '''dadaizmom''', predstavlja i samu suštinu umjetnosti pop. Smjer nastaje praktično u isto vrijeme u [[SAD]]-u i Engleskoj. Njegov glavni cilj je uzdizanje naizgled banalnih predmeta i proizvoda svakodnevnog modernog života u Umjetnost. Interesuje za estetske vrijednost tog trivijalnog repertoara industrijske revolucije u modernom društvu, čija je vrijednost naizgled samo upotrebna i na koji se poslije i ne obrača pažnja. Takozvana "figuracija" pop art-a, prvi put se javlja u sjevernoameričkoj umjetnosti kada, [[Robert Rauschenburg]] u svojim "combine paintings" koristi industrijske proizvode, fotografije i komade krpa. U to vrijeme [[Jasper Johns]] pravi slike čiji je motiv nacionalni simbol, zastava SAD-a, alterišući i mjenjajući njihov prepoznatljivi kolorit, igrajući se likovnim formalistićkim jezikom, bez naizgled, bilo kakvih drugih pretenzija. Takodje slika realistično, živim koloritom, konzerve piva "[[Campbell]]", kao ironičnu antitezu abstraktnom ekspresionizmu.
 
Dok su u Americi dadaističke [[demonstacije]] protiv "Umjetnosti", činile ćeliju začetnicu popPop art-a, u Engleskoj je to bila autoktona subkultura, čije su glavne medije za rasprostiranje činile reklamne plakate, žuta štampa, lustracije naučne fantastike i stripa.
 
Poznati njujorški umjetnici ujedno sa svojim kolegama sa zapadne obale, [[Claes Oldenburg]], [[Roy Lichtenstein]], [[Andy Warhol]], [[Tom Wesselmann]], [[James Rosenquist]], [[Wayne Thieband]], i [[Edward Ruscha]], koriste privlačne fluorescentne boje, koje moderni čovjek lako prepoznaje sa neonskih reklama, komercijalnih centara i industrije spektakla, polazeći od njihove "slučajne egzistencije", transformišući tako svakodnevnicu u jedan novi spektakl "super star".