Gorgo od Sparte – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''GorgoГорго''' ({{lang-el|Γοργώ}}) (fl.била [[480. pne.]]) bila jeје [[Antička Sparta|spartanskaспартанска]] kraljicaкраљица, odnosnoодносно kćer-jedinicaћерка јединица spartanskogспартанског kraljaкраља [[Kleomen I|KleomenaКлеомена I]] (vlвл. 520-490. pneпне.) iи suprugaсупруга njegovogњеговог polubrataполубрата [[Leonida I|LeonideЛеониде I]], poznatogпознатог kaoкао junakaјунака [[Termopilska bitka|TermopilskeТермопилске bitkeбитке]], komeкоме jeје rodilaродила budućegбудућег kraljaкраља [[PleistarhПлеистарха]]a. GorgoГорго jeје позната poznataкао kaoједина jedinaжена ženaу uспартанској spartanskojисторији historijiкоја kojaје jeбила bilaи i kćerћерка, iи suprugaсупруга iи majkaмајка spartanskogспартанског kraljaкраља, odnosnoодносно jednaједна odод rijetkihретких ženaжена odод političkeполитичке važnostiважности kojeкоје seсе opisujuописују uу [[HerodotХеродот]]ovojовој ''Historiji''"Историји". DatumДатум њеног njenogрођења rođenjaније nijeпознат poznat, aliали ga seсе, naна osnovuоснову HerodotovogХеродотовог datiranjaдатирања, smještaсмешта izmeđuизмеђу 510. iи 506. pneгодине пне.
 
Према једној верзији Херодотове „Историје“, њен деда Анаксандрид II је био дуго ожењен, али без деце, па су му саветовали да се поново ожени, што је и урадио. Његова друга жена родила му је Клеомена I, међутим, његова прва жена остала је у другом стању и родила му је касније три сина, укључујући и Леониду I. Ова верзија није подржана изворима, који кажу да је Клеомен рођен у првом краљевом браку или из ванбрачне везе. У оба случаја, чинило се да постоји нека тензија између најстаријег сина и његове полубраће, која је решена Клеоменовом смрћу и доласком Леониде на престо.
Gorgo se pojavljuje kao lik u holivudskom filmu ''[[The 300 Spartans]]'' iz 1962. godine, gdje je tumači grčka glumica [[Anna Synodinou]]. U filmu [[300 (film)|300]] iz 2007. godine njen lik tumači britanska glumica [[Lena Headey]].
Њена мајка остаје анонимна, али је сигурно да је била Спартанка, ц обзиром да је била Клеоменова краљица. Мало се зна о Горгоином детињству, иако је вероватно одгајана као све остале племените Спартанке, добро ухрањена, подстицана да буде у доброј физичкој спреми, образована, укључујући и писменост и математику. Учестbовала је у многим фестивалима, играла је и певала у хору.
 
Према Херодотовој „Историји“, са осам или девет година, Горго је саветовала оца Клеомена да не верује Аристагори из Милета, странцу дипломати који је покушавао да увуче Клеомена у рат против Персије на страни Јоније. „Оче, овај јадан странац биће твоја пропаст ако га не истераш из куће ускоро!“ Клеомен ју је послушао. Научници сугеришу, да је Херодот намерно смањио број Горгоиних година да би њен отац изгледао будаласт. Вероватније је, међутим, да је Херодот мислио да је она млађа јер су у осталим грчким градовима девојке биле већ удате са дванаест или тринаест година и веома ретко су остајале у очевом дому као тинејџерке и одрасле жене. Горго је тада имала вероватно осамнаест или деветнаест година у време овог инцидента.
Клеомен је пред крај своје владавине полудео. Нападао је грађане на улици, побегао из града када се уплашио санкција које би му Скупштина увела. Док је боравио у иностранству, покушао је да покрене побуну против Спарте. Према Херодоту, наговорио је хелота да му да свој нож и тада је „...Клеомен почео да сакати себе почев од потколенице. Исецкао је своје месо у траке, напредујући ка бутинама, а од њих ка куковима и боковима, све док није стигао до стомака, а док је тај део сецкао у траке, умро је.“
 
После Клеоменове смрти, Горго је bila његова једина наследница. Вероватно је већ била удата за свог ујака Леониду I 490. године пне. Леонида и Горго су имали једног сина, Плеистарка, краља Спарте од 480. до 458. године пне.
 
Верује се да је Леониди родила барем једног сина, Плеистарка, који је био краљ Спарте од 480. године пне. до 458. године пне.
Њен син био је малолетан када му је отац умро, па су његов ујак Клеомброт и његов први рођак и наследник Паусаније, били регенти. Када је Пауцаније оцрњен и оптужен за планирање издаје, Леонидин син Плеистарк је владао сам од 478. године пне. до своје смрти.
 
Горго се појављује као лик у холивудском филму "[[The 300 Spartans]]" из 1962. године, где је тумачи грчка глумица [[Anna Synodinou]]. У филму "[[300 (film)|300]]" из 2007. године, њен лик тумачи британска глумица [[Lena Headey]].
 
==Izvori==