1404 – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
→‎Događaji: ispravljena greška
Red 10:
* ožujak, početkom - Privremeno izmirenje kralja Ostoje i vojvode Hrvoja.
* ožujak - Kralj Žigmund poziva vjerne velikaše na pohod u [[Erdelj]], gdje je bivši jegarski biskup Toma podigao bunu (biti će protjeran u Poljsku); u isto vrijeme sabor Žigmundovih pristaša u [[Križevci]]ma (biskup zagrebački Eberhard, oba bana - Ladislav od Grđevca i Pavao Bisen de Ezdeghe - i mačvanski ban [[Ivan Morović]]).
* ca. [[17. 3.]] - Vojvoda Hrvoje započinje rat sa Nikolom Frankapanom oko Raba, Ladislav Napuljski će mu poslati flotu na čelu sa Ivanom od Lusignana, koji će i osvojiti Rab.
 
* travanj, početkom - Zbor bosanske gospode u Visokom - bez odluke o povratku primorja (Kurilo - Ston) Dubrovniku, a što je uslov za mir.
Linija 18 ⟶ 17:
* lipanj, početkom - Zbor bosanske gospode u [[Visoko]]m - zbačen kralj Stjepan Ostoja, postavljen [[Tvrtko II]], sin [[Tvrtko I Kotromanić|Tvrtka I]] (zavisi od vojvode Hrvoja i od [[Sandalj Hranić|Sandalja Hranića]]).
** Ostoja beži u Budim kod kralja [[Žigmund Luksemburški|Žigmunda]] - ovaj šalje mačvanskog bana [[Ivan Morović|Ivana Morovića]], koji upada u Bosnu i postavlja ugarsku posadu u Bobovac, gde će se nalaziti i Ostoja (tu su i braća Radivojevići).
** Stradao [[Radič Sanković]], posede mu uzeo [[Sandalj Hranić]] (kasnije1405. dobio i njegovu palaču u Dubrovniku).
* [[24. 6.]] - U Trstivnici sklopljen mir između Bosne i [[Dubrovačka Republika|Dubrovnika]], kojem je vraćeno Primorje.
 
* [[3. 7.]] - Dubrovnik imenuje braću Sandalja i Vukca Hranića i njihovu djecu vlastelima i vijećnicima svoje općine.
 
* [[3. 8.]] - Mletačka opština imenuje Tvrtka II svojim građaninom.
 
* septembar? - Zapadna [[Žigmund Luksemburški|Žigmundova]] vojska (ban Pavle Bisen de Ezdege) privremeno zauzela [[Bihać]] od hercega Hrvoja.
* [[22. 9.]] - Dubrovačka Republika imenovala Tvrtka II svojim vlastelinom i vijećnikom i darovala mu kuću (ranije Ostojinu).
 
* [[1. 10.]] - Umro rimski papa [[Bonifacije IX.]] - od [[17. 10.]] ga nasljeđuje [[Inocent VII.]] (vrijeme je [[Zapadna šizma|Zapadne šizme]]).
Linija 35 ⟶ 31:
===Tokom/tijekom godine===
* 1403-04 - Despot [[Stefan Lazarević]] postao vazal kralja Žigmunda i dobio [[Beograd]] sa [[Mačva|Mačvom]] - Beograd mu je novi glavni grad (takođe dobio i posede u Ugarskoj).
* Druga polovina godine - Kralja Žigmund u pohodu na Bosnu (bez uspeha); istočna vojska (mačvanski ban Ivan Morović) zauzela [[Tvrđava Srebrenik|tvrđavu Srebrenik]].
* [[Balša III Balšić]] pokušao da uzme [[Kotor]].
* Mir [[Despot Stefan|despota Stefana]] sa [[Sulejman Čelebi]]jem, Bajazitovim naslednikom u Rumeliji, kao i sa [[Brankovići]]ma.