Commodore International – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Rjecina2 (razgovor | doprinos)
Nema sažetka izmjene
Rjecina2 (razgovor | doprinos)
Red 251:
==Nekontrolirani bankrot==
[[Datoteka:W65C816S8PG-14 lg.jpg|thumb|Menscheov [[WDC 65816]] procesor, se koristio u [[Apple IIGS]] i Acorn Communicator kompjuterima, ali je bio najpoznatiji kao procesor koji pokreće [[SNES]] konzulu]]
Pošto je u razdoblju leto 1992 - Nova godina 1994 Commodore International poslovao s gubitkom malo većim od 350 miliona dolara,a najveći proizvođači kompjuterskih igri ([[Electronic Arts]], [[Virgin Games]]..) su najavili prestanak podrške za Commodore proizvode svima postaje očito da je kraj korporacije vrlo blizu i da se on samo odgađa masovnim otpuštanjima radnika tokom druge polovice 1993. godine. Putem kojim se došlo do takve katastrofalne situacije je bio vrlo jednostavan, a on počinje pre svega odlukom da se ne dizajnira 16bitni naslednik procesora [[MOS 6502]] pošto je to ''prekomplicirano''. To što je Commodore proglasio prekompliciranim će na kraju potpuno sam učiniti [[procesorski dizajner '''Bill Mensch''' stvaranjem procesora [[WDC 65816]] dok će se zbog svoje odluke korporacija odreći tržišta od 200 miliona prodanih kompjutera i igraćih konzola izgrađenih oko MOS 6502 i od Menscha dizajniranog naslednika ([[NES]], [[SNES]], [[Commodore 64]],[[Atari 2600]], [[Apple II]]...)
 
Druge dvije mnogo manje greške govore o odlukama da korporacija prestane proizvoditi [[softver]] u doba kada je bila treći svetski proizvođač pošto ''ozbiljne kompjuterske kompanije ne proizvode softver'',a isto tako se ''ne bave niti izdavanjem časopisa'' čime su ukinuti profitabilni kompjuterski [[časopis]]i.
Red 259:
Na kraju definitivno samoubilačka poslovna odluka postaje ona peta koja se ticala zaustavljanja razvoja grafike Amiga kompjutera. Između 1985. kada na tržište izlazi [[Amiga 1000]] i 1992. godine do izlaska [[Amiga 1200|Amige 1200]] kompjuteri Commodore International će zadržati praktički isti [[grafički čip]], dok na primer s druge strane [[IBM PC]] kompaktibilni kompjuteri napreduju s EGA grafike koja može na ekranu istovremeno pokazati 16 boja <ref>[http://www.pcguide.com/ref/video/stdEGA-c.html Enhanced Graphics Adapter (EGA)]</ref>, na SVGA s 65.536 boja <ref>[http://www.graphicscard.net/vga-card.html http://www.graphicscard.net/vga-card.html]</ref>.
 
Korporacijsko forsiranje [[Amiga 600|Amige 600]] 1992. godine namesto Amige 1200 nije bio inat direktora nego se razlog nalazio u činjenici da je čipove za ovu drugu Commodore International morao kupovati (razlog:''preskupo je proizvodit čipove''), dok je za prvu sam proizvodio ješto će na kraju samo ubrzaloubrzati bankrot. Malena proizvodnja video konzole [[CD32]] nije na kraju bila odluka rukovodstva kompanije koje se napokon probudilo iz svoje uspavanosti nego nedostatka novca za proizvodnju grafičkih čipova pošto više nitko nije hteo Commodore International verovat na reč pošto se znala njegova financijska situacija.
 
Nakon što je korporaciji bilo potrebno šest godina da shvati važnost grafičkih čipova ona se 1992. napokon pokrenula izdavanjem AGA čipova te godine, a onda planiranim izdavanjem novih verzija grafike svake 2 godine, ali tada je već bilo prekasno.
Red 265:
Tokom aprila 1994. godine zbog ne plaćanja računa [[Filipini]] su na svom području zaustavili proizvodnju video konzole [[CD32]] nakon čega [[29.4.]] [[1994]]. Commodore International proglašava bankrot.
 
Zbog 47 važnih patenata koji su bili u vlasništvu od Commodore International za ostavštinu korporacije će se voditi velika bitka između nemačkog Escoma, američkih Gateway Computer i ,[[Del (kompanija)|Del]], Nai kraju[[IBM]], pobednikkao ćei postatikorejskog Escom[[Samsung]]a. koji<ref>[http://www.amigahistory.co.uk/ahistory.html#1993 sam1995: 1996.Back godinefor bankrotirathe Future...]</ref>
 
Na kraju pobednik postaje Escom koji će sam bankrotirati 1996. godine.
 
== Proizvodi ==