Lim (rijeka) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: Лим представља највећу притоку Дрине. Горњи део слива припада Републици Црној Гори, док средњи и доњ...
 
Nema sažetka izmjene
Red 1:
[[Image:Lim through Prijepolje.JPG|thumb|250px|Rijeka Lim kod Prijepolja]]
Лим представља највећу притоку Дрине. Горњи део слива припада Републици Црној Гори, док средњи и доњи део слива припадају делом Републици Србији и Републици Српској. Сливна порвшина Лима износи 5 785 km<small>2</small> (од чега 115 km<small>2</small> припада Албанији). Значајније притоке Лима су: Злоречица, Шекуларска, Љубовиђа, Љешница, Бјелопољска Бистрица, Милешевка, Бистрица и његова највећа притока, Увац.
 
Лим извире у пределу Маглића (2 141 mнЈм), протиче кроз најсевернији део Албаније, потом поново кроз Србију под именом Грнчар. Спајањем река Грнчар и Врује, која извире испод Проклетија, настаје река Ључа која утиче у Плавскo језеро. Под својим именом Лим истиче из Плавског језера и тече поред Андријевице, Берана, Бијелог Поља, Пријепоља и Прибоја. Дуг је 197 km. Геолошки састав лимске долине је разноврстан и чине га стене различите старости. Целим својим током Лим тече кроз клисуре и котлине, зависно од састава терена. У подручју кречњака долине су уске са високим долинским странама, а у осталим деловима су проширене. Котлине су најшире у горњем делу тока, око 20 m, а дубина преко 2 m, при чему су брзине мале. Идући низводно, долине бивају све уже, а на крају прелазе у клисуру. Лим наизменично тече кроз клисуре и котлине: из Плавско-гусињске котлине улази у клисуру Сутјеску, потом у Беранску котлину и Тивранску клисуру. Потом пролази кроз Бјелопољску котлину и Добраковачку клисуру која прелази у кањон дубок до 550 m и дугачак 11 km, Бродаревску котлину и даље кроз долину дубоку до 530 m, која је ка Пријепољу све плића и све блажих страна. Пошто напусти Пријепољско поље и прође поред града, Лим улази у дубоку клисуру са мањим котлинастим проширењима, а после ушћа Увца улази у долину која низводно постаје све дубља и на 5 km од ушћа прелази у кањон дубок до 530 m.
'''Lim''' predstavlja najveću pritoku [[Drina|Drine]]. Gornji deo sliva pripada Republici [[Crna Gora|Crnoj Gori]], dok srednji i donji deo sliva pripadaju delom Republici [[Srbija|Srbiji]] i [[Bosna i Hercegovina|Bosni i Hercegovini]] ([[Republika Srpska]]). Slivna porvšina Lima iznosi 5 785 km<small>2</small> (od čega 115 km<small>2</small> pripada Albaniji). Značajnije pritoke Lima su: Zlorečica, Šekularska, Ljuboviđa, Lješnica, Bjelopoljska Bistrica, Mileševka, Bistrica i njegova najveća pritoka, Uvac.
Ширина и дубина реке су дуж тока променљиве: код Бијелог Поља ширина је 45 m, а дубина 2 m; код Пријепоља је ширина 60 m, а дубина до 2 m. На неколико места у кањонима, ширина реке је само 3 m.
 
У доњем делу слива, непосредно иза Пријепоља, формирано је акумулационо језе¬ро запремине око 44 милиона m3 за потребе хидроелектране Потпећ. На десној обали језе¬ра, код места Бистрица, изграђена је истоимена електрана, деривационог типа, која користи акумулацију Радоиња, док јој језеро Потпећ служи као компензациони базен.
Lim izvire u predelu Maglića (2 141 mnJm), protiče kroz najseverniji deo [[Albanija|Albanije]], potom ponovo kroz Srbiju pod imenom Grnčar. Spajanjem reka Grnčar i Vruje, koja izvire ispod [[Prokletija|Prokletija]], nastaje reka Ljuča koja utiče u Plavsko jezero. Pod svojim imenom Lim ističe iz Plavskog jezera i teče pored [[Andrijevica|Andrijevice]], [[Berane|Berana]], [[Bijelo Polje|Bijelog Polja]], [[Prijepolje|Prijepolja]] i [[Priboj]]a. Dug je 197 km. Geološki sastav limske doline je raznovrstan i čine ga stene različite starosti. Celim svojim tokom Lim teče kroz klisure i kotline, zavisno od sastava terena. U području krečnjaka doline su uske sa visokim dolinskim stranama, a u ostalim delovima su proširene. Kotline su najšire u gornjem delu toka, oko 20 m, a dubina preko 2 m, pri čemu su brzine male. Idući nizvodno, doline bivaju sve uže, a na kraju prelaze u klisuru. Lim naizmenično teče kroz klisure i kotline: iz Plavsko-gusinjske kotline ulazi u klisuru Sutjesku, potom u Beransku kotlinu i Tivransku klisuru. Potom prolazi kroz Bjelopoljsku kotlinu i Dobrakovačku klisuru koja prelazi u kanjon dubok do 550 m i dugačak 11 km, Brodarevsku kotlinu i dalje kroz dolinu duboku do 530 m, koja je ka Prijepolju sve plića i sve blažih strana. Pošto napusti Prijepoljsko polje i prođe pored grada, Lim ulazi u duboku klisuru sa manjim kotlinastim proširenjima, a posle ušća Uvca ulazi u dolinu koja nizvodno postaje sve dublja i na 5 km od ušća prelazi u kanjon dubok do 530 m.
Низводно од ушћа Увца река Лим се у великим кривинама спушта до долине Дрине и код места Међеђа улива у Дрину. На ушћу у Дрину широк је 90 m, а дубина му достиже до 5 m.
 
Širina i dubina reke su duž toka promenljive: kod Bijelog Polja širina je 45 m, a dubina 2 m; kod Prijepolja je širina 60 m, a dubina do 2 m. Na nekoliko mesta u kanjonima, širina reke je samo 3 m.
U donjem delu sliva, neposredno iza Prijepolja, formirano je akumulaciono jeze¬ro zapremine oko 44 miliona m3 za potrebe hidroelektrane Potpeć. Na desnoj obali jeze¬ra, kod mesta Bistrica, izgrađena je istoimena elektrana, derivacionog tipa, koja koristi akumulaciju Radoinja, dok joj jezero Potpeć služi kao kompenzacioni bazen.
 
Nizvodno od ušća Uvca reka Lim se u velikim krivinama spušta do doline Drine i kod mesta Međeđa uliva u Drinu. Na ušću u Drinu širok je 90 m, a dubina mu dostiže do 5 m.
 
== Literatura ==
 
* ''Mala Prosvetina Enciklopedija'', Third edition (1985); Prosveta; ISBN 86-07-00001-2
* Jovan Đ. Marković (1990): ''Enciklopedijski geografski leksikon Jugoslavije''; Svjetlost-Sarajevo; ISBN 86-01-02651-6
 
[[Category:Rivers of Montenegro]]
[[Category:Rivers of Albania]]
[[Category:Rivers of Serbia]]
[[Category:Rivers of Bosnia and Herzegovina]]
[[Category:Geography of Republika Srpska]]
 
[[bs:Lim]]
[[bg:Лим (река)]]
[[de:Lim (Fluss)]]
[[en:Lim River]]
[[fr:Lim (rivière)]]
[[hr:Lim]]
[[it:Lim]]
[[nn:Elva Lim]]
[[sr:Lim (reka)]]