Mavro Orbini – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m Vanjske veze
Nema sažetka izmjene
Red 6:
Orbin je krajem 16. vijeka boravio u više navrata u Italiji. Tamo je prikupljao građu za svoje djelo Kraljevstvo Slavena. Njegov rad su finansirali dubrovački plemić [[Marin Bobaljević]] i trgovac [[Rade Sladojević]].
 
Mauro Orbin je najpoznatiji po djelu [[Kraljevstvo Slavena]], koje je objavljeno u Pesaru [[1601]]. U tom djelu, Orbini je zapisao: "Od svih naroda koji govore slavenski, [[Bosanci]] imaju najglađi i najelegantniji jezik; i diče se činjenicom da jedini oni dan-danas paze na čistotu slavenskoga jezika."<ref>Orbini, Regno de gli Slavi, str. 377.</ref>
 
Poslije izlaska njegovog djela bio je opat Sv. Mihovila na Šipanu. Došao je u sukob sa predstavnicima Mljetske kongregacije i bio je na prinudnom boravku na Šipanu [[1604]]-[[1606]]. Tada je preveo djelo italijanskog franjevca Angela Ellija /Lo specchio spirituale del principio e del fine della vita humana /Zrcalo duhovno od početka i sfarhe xivota coviecanskoga, prevod je objavljen u Rimu [[1614]]/. Orbin je [[1609]]. bio prior na Mljetu, a 1610. bio je [[župnik]] u Malom Stonu. Umro je 1610.
 
Linija 13 ⟶ 14:
* "Il Regno degli Slavi", Pesaro, 1601.
* "Zrcalo duhovno...", 1595.
 
== Izvori ==
{{Izvori}}
 
[[Kategorija:Hrvatski književnici]]