Vance-Owenov plan – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
prošireno
Red 10:
 
==Plan==
Plan je predviđao decentralizovanu [[Bosna i Hercegovina|Bosnu i Hercegovinu]] podeljenu u 10 pokrajina koje bi imale nadležnosti nad unutrašnjim poslovima i obrazovanjem. [[Vojska Republike Srpske]] bi morala da se povuče sa nekih teritorija. Pokrajine su bile uređene tako da ne bi mogle da se organizuju zasebne nacionalne države. Sajrus VensIako je 1.predsetnik aprilaSRJ podneo[[Dobrica ostavkuĆosić]] nazvanično mestotražio specijalnogod izaslanikabosanskih UjedinjenihSrba nacija.da Naprihvate njegovoVens-Ovenov mestoplan, on je 1.o majanjemu 1993.mislio postavljen [[norveška|norveški]] ministar inostranih poslova [[Torvald Stoltenberg]].sledeće:
{{citat|Vens-Ovenov plan razbija etničko-teritorijalnu celinu Republike Srpske i ostavlja više od jedne trećine srpskog naroda u muslimanskim i hrvatskim provincijama, što će uzrokovati masovna iseljavanja, panično bežanje od džihadskog i ustaškog noža. Vens-Ovenov plan ekonomski degradira srpski narod u Bosni i Hercegovini, sabija ga u pasivna i privredno nerazvijena područja. Vens-Ovenov plan je etnički, politički, ekonomski neodrživa konstrukcija nekakve privremene Alijine države. Tih deset provincija, tobože koncipovanih da ne budu etnički čiste, uveren sam, najdalje za tri meseca biće mononacionalne... U ovim danima prihvatanje Vens-Ovenov plana je težak moralni i politički udarac nacionalnom dostojanstvu Srba i Crnogoraca, otvaranje žive rane na organizmu srpskog naroda.<ref>[http://www.e-novine.com/srbija/srbija-tema/62558-nam-samo-Markale-fale.html Citati iz Ćosićeve knjige Bosanski rat]</ref>|[[Dobrica Ćosić]] u knjizi ''[[Bosanski rat]]'', zapis od 19. aprila 1993.godine}}
 
[[Slobodan Milošević]] je na sastanku sa Ovenom u [[Beograd]]u [[24. april]]a [[1993]]. prihvatio plan. Plan su prihvatili i Bošnjaci, predsednik [[Hrvatska|Hrvatske]] [[Franjo Tuđman]] i predstavnici [[Hrvati|Hrvata]]. U Srbiji, plan nije prihvatio samo Milošević, već i najveći opozicioni lider [[Vuk Drašković]]. Drašković je objašnjavao zašto prihvaća Vens-Ovenov plan:
 
{{citat|Taj plan je, koliko-toliko, sprečavao legalizaciju etničkog čišćenja i bio solidna osnova za neke nove, ljudske, prilaze i mostove. U svakom slučaju, Vensove nov projekat je polazio od prestanka rata i polaganja oružja. Sve ostalo smešteno je bilo u pozadini za kasnije ... Rat koji tamo traje najmanje je rat vojnika sa vojnicima i vojski sa vojskama. To je, pre svega, ubijanje i proganjanje civila, rušenje i paljenje čitavih naselja, bogomolja, grobalja... To je kao pakao nečoveštva, moralnog posrnuća, pljačke i bestijalnosti koji će osramotiti i one koji još nisu rođeni. Tome Zlu stati na put, za mene je vrhunski i nacionalni i ljudski interes. Ali, kako? Tako što će vojska Ujedinjenih nacija da oduzme oružje od svih istovremeno i bezuslovno.<ref name="Tomanić"/>|[[Vuk Drašković]]}}
 
[[Srpska pravoslavna crkva]] se protivila prihvatanju mirovnog plana, a episkop [[Atanasije Jevtić]] je prebacio Draškoviću što je podržao Vens-Ovenov plan za rešenje bosanskog problema.<ref name="Tomanić"/> Dejvid Oven je sazavao mirovnu konferenciju u [[Atina|Atini]] [[1. maj]]a [[1993]]. na kojoj su učestvovale sve zaraćene strane. Predstavnik Srba [[Radovan Karadžić]] nije želeo da potpiše sporazum jer se plašio da će Republika Srpska biti odsečena. Oven se uzdao da će Milošević, [[Momir Bulatović]] i [[Dobrica Ćosić]] uticati na Karadžića da potpiše sporazum. Karadžić je nakon višečasovnog ubeđivanja, pristao da potpiše sporazum, ali pod uslovom da ga ratifikuje [[Narodna Skupština Republike Srpske]].
 
Dejvid Oven je sazavao mirovnu konferenciju u [[Atina|Atini]] [[1. maj]]a [[1993]]. na kojoj su učestvovale sve zaraćene strane. Predstavnik Srba [[Radovan Karadžić]] nije želeo da potpiše sporazum jer se plašio da će Republika Srpska biti odsečena. Oven se uzdao da će Milošević, [[Momir Bulatović]] i [[Dobrica Ćosić]] uticati na Karadžića da potpiše sporazum. Karadžić je nakon višečasovnog ubeđivanja, pristao da potpiše sporazum, ali pod uslovom da ga ratifikuje Narodna Skupština Republike Srpske.
 
Skupština je sazvana [[5. maj]]a [[1993]]. na [[Pale|Palama]], a prisustvovali su i Milošević, Bulatović, Ćosić i [[grčka|grčki]] premijer [[Konstantinos Micotakis]] koji su ubeđivali srpske poslanike da prihvate plan. Međutim, [[Ratko Mladić]] je poslanicima pokazao teritorije pod kontrolom VRS i teritorije koje je Srbima nudio Vens-Ovenom plan. Na zatvorenoj sednici, poslanici Narodne Skupštine Republike Srpske su odbacili Vens-Ovenov plan, a delegacija Srbije i Crne Gore je napustila zasedanje. Nakon što je rukovodstvo RS odbacilo Vens-Ovenov plan, [[mitropolit Amfilohije]] je rekao da su oni "krenuli svetolazarskim putem":
 
{{citat|U ovom trenutku, našu dušu, kao što je naš jezik čuvao i sačuvao Vuk Karadžić, jedan njegov prezimenjak sa Plavšićkom, novom kosovkom djevojkom, sa Krajišnikom - čuvaju nas i našu dušu, jer su ove noći krenuli svetolazarskim putem. Opredijelili su se, kao i car Lazar... za carstvo nebesko.<ref name="Tomanić">[http://www.bosnafolk.com/pdf/spc.pdf MILORAD TOMANIĆ, SRPSKA CRKVA U RATU I RATOVI U NJOJ]</ref>|[[mitropolit Amfilohije]]}}